четвъртък, 24 юли 2025 г.

Пилешки крилца по азиатски

 


Азиатската кухня е известна със своите ярки и богати вкусове. Комбинацията от сладко, пикантно /люто/ и кисело създава уникален букет от вкусове. 

Цялостният вкус на ястието се определя от специфичната марината, в която крилцата се готвят и се превръщат в крехки и ароматни парчета пилешко месо с много интересен вкус.

Пилешките крилца в азиатски стил са точно ястието, което ще ви отведе в сърцето на Изтока с първата хапка.

Продукти: 600 г пилешки крилца, 60 мл соев сос, 3 с.л. мед, 4 скилидки чесън, 2,5 см джинджифил, 1 малка люта чушка, 2 с.л. оризово вино /мирин/.

Сусамови семена - за поръсване

Зелен лук - за украса

Растително масло /50-60 мл/ - за пържене

Начин на приготвяне:

Крилцата: Отстранете перата и излишната кожа от крилцата, след което ги изплакнете и подсушете с кухненска хартия.

Маринатата: В голяма купа смесете соевия сос, виното, меда, пресования чесън, настъргания на ситно ренде джинджифил и счукания лют пипер /почистен от семената и дръжката/.

Мариноване: Поставете крилцата в маринатата и разбъркайте добре, за да покриете всяко крилце. Оставете да се мариноват за една нощ.

Пържене: Загрейте в тиган растителното масло. Поставете крилцата в тигана на един ред и ги запържете /по 4 минути на силен огън от всяка страна/ до златисто кафяво от двете страни.

Задушаване: След пържене добавете останалата марината в тигана, намалете огъня на слаб, захлупете и оставете крилцата да къкрят, покрити, още около 15 минути, докато омекнат. Поне веднъж ги обърнете.

Прехвърлете пилешките крилца в чиния, поръсете със сусамови семена и нарязан зелен лук и поднесете с варен ориз.

Добър апетит!

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар