вторник, 15 юли 2025 г.

Печени патладжани с доматен сос и сирене

 


 

Продукти: 3 средни патладжана, 60 мл зехтин, черен пипер и сол на вкус.

За доматения сос: 600 мл доматен сос, 100 мл зехтин, 6 скилидки чесън, ситно нарязани, 7 големи листа пресен босилек, сол и черен пипер на вкус

За гарниране: 200 г саламурено сирене, пресен босилек.

 

Начин на приготвяне: Нарежете патладжаните на половинки. Направете кръстосани разрези на всяка половинка патладжан / от вътрешната част/, като внимавате да не прорежете кората. Поставете в студена подсолена вода за 45 минути. Извадете и оцедете. Намажете от всякъде със зехтин, подправете със сол и черен пипер.

Поставете патладжаните с кората нагоре върху тава застлана с хартия за печене. Печете на 180°C за около 45 минути, докато омекнат и станат златисти.

Веднага щом извадите от фурната, леко смачкайте меката им част /прорезите/ с лъжица, за да създадете малки вдлъбнатини, които ще поберат соса.

Доматен сос: Загрейте зехтина в тиган. Добавете пресования чесън и го запържете за минута. Разбъркайте доматения сос, босилека, солта и пипера. Оставете да къкри 20 минути или докато сосът се сгъсти и излишната вода се изпари.

Разпределете обилно доматения сос върху всяка половинка патладжан. Отгоре поръсете с натрошено сирене.

Запечете още 8-10 минути.

Сервирайте топли патладжаните поръсени с пресен босилек и хрупкав  хляб.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар