Продукти: 3 средни патладжана, 60 мл зехтин, черен пипер и сол на вкус.
За
доматения сос: 600 мл доматен сос, 100 мл зехтин, 6
скилидки чесън, ситно нарязани, 7 големи листа пресен босилек, сол и черен
пипер на вкус
За
гарниране: 200 г саламурено сирене, пресен босилек.
Начин
на приготвяне: Нарежете патладжаните на половинки. Направете
кръстосани разрези на всяка половинка патладжан / от вътрешната част/, като
внимавате да не прорежете кората. Поставете в студена подсолена вода за 45
минути. Извадете и оцедете. Намажете от всякъде със зехтин, подправете със сол
и черен пипер.
Поставете патладжаните с кората нагоре върху тава застлана
с хартия за печене. Печете на 180°C за около 45 минути, докато омекнат и станат
златисти.
Веднага щом извадите от фурната, леко смачкайте меката им
част /прорезите/ с лъжица, за да създадете малки вдлъбнатини, които ще поберат
соса.
Доматен
сос:
Загрейте зехтина в тиган. Добавете пресования чесън и го запържете за минута.
Разбъркайте доматения сос, босилека, солта и пипера. Оставете да къкри 20
минути или докато сосът се сгъсти и излишната вода се изпари.
Разпределете обилно доматения сос върху всяка половинка
патладжан. Отгоре поръсете с натрошено сирене.
Запечете още 8-10 минути.
Сервирайте топли патладжаните поръсени с пресен босилек и
хрупкав хляб.
Добър
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар