Продукти: 350 г замразени миди, 200 г бисерен ориз, 400 мл вода, 1 червена чушка, 1 голяма глава лук, 2 скилидки чесън, 1 ч.л. пресен джинджифил, ½ връзка пресен копър, 2 яйца, 60 мл бяло вино, 2 с.л. светъл соев сос, 6 с.л. зехтин, 2 ч.л. сол, ½ ч.л. сумак, ½ ч.л. смлени лимонови кори, ½ ч.л. сух риган, ½ ч.л. стрит дафинов лист, 2-3 щипки смлян черен пипер.
Начин
на приготвяне: Измийте добре ориза на течаща студена вода.
Оцедете.
В дълбока тенджера загрейте 2 с.л. зехтин и запържете на
силен огън ситно нарязаната червена чушка. След това прибавете ориза и
разбъркайте добре. Налейте 400 мл вряща вода, добавете черния пипер и 1 ч.л.
сол. След като кипне течността, намалете огъня на слаб, покрийте с кухненска
хартия отвора на тенджерата и захлупете с капак. Оставете да къкри ориза докато
поеме течността – около 20 минути.
В тиган загрейте 1 с.л. зехтин и запържете 2 те разбити
яйца. Изведете и накъсайте на малки парченца.
В тигана налейте останалия зехтин и на силен огън за 1 минута запържете ситно нарязания лук, след това за минута нарязания чесън и джинджифил. Сложете измитите и оцедени миди. Пържете 3-4 минути докато си сменят цвета. Прибавете виното, намалете огъня на умерен и захлупете. Оставете да къкрят докато поемат течността – 8-10 минути. Накрая поръсете с подправките, останалата сол и нарязания пресен копър. Разбъркайте за минута и добавете соевия сос, върнете в тигана накъсаните парчета яйца и сварения ориз. Още 2 минути на огъня при постоянно разбъркване. Готово!
Добър
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар