Кой
не обича мека, луксозна шоколадова торта, богата на вкус? Тази рецепта за
домашно приготвена шоколадова торта е лесна за приготвяне и е идеална за всеки
повод - било то рожден ден, празник или просто заслужено сладко лакомство!
Използвайки
висококачествено какао и тъмен шоколад, тортата ще има интензивен шоколадов
вкус. А най-хубавото? Тя е мека, гладка и се топи в устата ви.
Продукти:
За тестото: 270 г бяло брашно, 100 г горчиво какао, 300 г захар, 240 мл мътеница /или прясно мляко/, 120 мл растително масло /олио/, 240 мл силно горещо кафе, 7 г бакпулвер, 7 г сода бикарбонат, 3 г сол, 1 ч.л. екстракт от ванилия, 3 броя яйца L.
За
шоколадовата глазура: 200 г тъмен шоколад (мин. 70% какао), 200 г
млечен шоколад, 200 мл течна сметана / 35% /, 50 г сладка сгущенка /кондензирано
мляко/, 3 жълтъка, 130 г краве масло.
120 г сладко от касис /кайсия/.
Начин
на приготвяне:
Загрейте фурната до 175°C и намажете две форми за торта с
диаметър 24 см с масло.
Смесете сухите съставки: В голяма купа разбъркайте заедно
пресетите брашно, какао, бакпулвер, содата бикарбонат и солта.
В друга купа разбийте заедно яйцата със захарта, след
това последователно прибавете при постоянно бъркане с миксер млякото, олиото и
екстракта от ванилия. Трябва да се получи гладка смес.
Смесете мокрите и сухите съставки, като прибавяте последните
на малки порции при постоянно разбиване с миксер. След което постепенно наливайте
горещото кафе, като бъркате непрекъснато. Сместа ще бъде течна – това е напълно
нормално!
Разпределете тестото по равно в две тави и печете 30-35
минути или докато дървена клечка при бодване излезе чиста.
Оставете изпечените блатове да се охладят във формите,
след което ги прехвърлете върху решетка, за да се охладят напълно.
Пригответе
глазурата: Загрейте сметаната и кондензираното мляко, докато се
стоплят (да не кипват) на водна баня. Добавете натрошения шоколад и разбъркайте
докато сместа стане гладка, след което при постоянно бъркане сложете 3-те
жълтъка. Еднородната смес отстранете от огъня. Оставете я да изстине. Разбийте
кравето масло, да стане пухкаво. Постепенно на части прибавете към него
шоколадената смес. Разбъркайте и оставете в хладилник глазурата да се охлади
напълно, докато се сгъсти. Преди сглобяване на тортата я разбийте отново с
миксер.
Сглобяване
на тортата: Поставете първия блат от тортата върху
поставка. Намажете го със сладкото, а после с част от глазурата. След това
добавете втория блат и разпределете останалата глазура добре по цялата торта.
Украсете и оставете в хладилник за 8 часа да престои и се
напоят блатовете. Добавете шоколадови стърготини, ядки или плодове по желание.
Добър апетит!
Това
е моя вариация върху прочутата торта Сахер.
Няма коментари:
Публикуване на коментар