Скаридите,
пържени в бяло вино, са португалски вариант на ястието, в който вкусът и
ароматът на морски дарове се допълват от чесън, лимонов сок и подправки.
Готовият вариант може да бъде отлично предястие за сухи бели и розови вина,
както и за лека бира.
Всякакви
скариди ще свършат работа: от малки до тигрови. Не е необходимо да се белят,
можете да ги изпържите такива, каквито са, тогава ароматът ще бъде още
по-богат.
Много
е важно да изберете правилното вино. Подходящи са бели, задължително сухи вина
със средна и висока киселинност. Например Шардоне, Ризлинг, Гевюрцтраминер и
други.
В допълнение
към черния пипер, босилекът, риганът, карамфилът, джинджифилът и розмаринът се
съчетават добре със скаридите във вино. Но е важно да не прекалявате с
подправките, като избирате не повече от две наведнъж, а за предпочитане е една
подправка. Маслото ще омекоти вкуса и ще подчертае аромата.
Продукти
за две порции: 500 г скариди, непочистени, 100 мл бяло
вино, 2-3 скилидки чесън, 2 с.л. зехтин, 15 г краве масло, сокът на ½ лимон, 2 с.л. пресен копър, нарязан на ситно, 1 ч.л.
сол, 1ч.л. смлян черен пипер.
Начин
на приготвяне: Ако използвате пресни скариди ги измийте
добре. Ако са замразени, оставете ги на стайна температура да се размразят
напълно, премийте и оцедете добре. Подсушете ги.
Обелете и нарежете чесъна на не много ситни парчета, не
го пресовайте. Това да не загори при пърженето и да прибави горчив вкус.
Загрейте в тиган с растителното масло, добавете чесъна.
Пържете на среден огън за 1 минута, като разбърквате от време на време. Добавете
кравето масло и разбъркайте.
Сложете скаридите на един слой, за предпочитане е така,
че те да не се докосват. Пържете от двете страни, докато течността се изпари
напълно и цветът се промени (скаридите ще имат лек червеникав оттенък).
Добавете сол, черен пипер. Налейте виното и лимоновия
сок, разбъркайте леко, покрийте тигана с капак.
Оставете скаридите да къкрят във виното за 8-10 минути
/може и повече/, докато течността се изпари. Добавете нарязания копър, покрийте
с капак, свалете от котлона и оставете за 1-2 минути.
Сервирайте готовите скариди във винен сос топли; те се
съчетават добре с бял хляб и пресни зеленчуци.
Добър
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар