Маринованите
яйца по корейски - това е лесна, но
много вкусна рецепта, която си заслужава да бъде опитана. Яйцата попиват соевия
сос, като придобиват наситен вкус с леки нотки на чесън и сладост. Това е е
идеална закуска, така и допълнение към всяко основно блюдо. Така направените
яйца са не само полезни, но и изглеждат много красиво и апетитно при сервиране.
Продукти: 5
яйца L, 60
мл сладък корейски сос, 40 мл тъмен соев сос, 80 г лук, 2-3 скилидки чесън, 40
г кафява захар, 15 мл сусамово масло, 5 г сусамено семе, 1 ч.л. пресен
джинджифил, 100 мл вода, 1/3 ч.л. смлян черен пипер, 1 малка червена люта
чушка, 1/3 ч.л. сол, 15 мл оризов оцет, 15 г нарязани лучени пера.
Начин
на приготвяне:
Яйцата
– изберете пресни домашни яйца. Те обикновено са по питателни и вкусни, с
плътна обвивка и по рядко се чупят при варене.
Измийте добре яйцата. Те трябва да бъдат на стайна
температура. Сложете ги в дълбока тенджера и залейте със студена вода. Тя
трябва да ги покрива 2-3 см. Добавете чаена лъжичка сол и супена лъжица оцет.
Тези продукти не са задължителни, но могат да подобрят крайния резултат. Оцетът
предотвратява образуването на пукнатини по яйцата в процеса на варенето и
облекчава отделянето но черупката след това. Ако случайно се спука черупката по
време на варенето солта спомага за оставането на белтъка вътре.
Доведете водата до кипене и варете след това яйцата 10-12
минути на умерен огън.
Сварените яйца сложете веднага в ледена вода.
В отделна тенджера смесете всички останали продукти, без
лучените пера. Чесънът пресовайте, лютата чушка очистете от семето и дръжките и
нарежете на дребно, джинджифила смелете, а лукът накълцайте.
Кипнете и оставете да изстине. Залейте с маринатата
почистените от черупките яйца. Те трябва да са под течността.
Оставете ги минимум 4 часа в захлупен съд в хладилник. Най
добре е една нощ. Колкото по вече стоят в маринатата по – вкусни стават.
Сервирайте с варен или пържен ориз, пресни или мариновани
зеленчуци, пържено месо, чили сос. Нарязаните яйца могат да се поставят върху препечен
хляб. Яйцата в тази марината могат да се съхраняват в хладилник до 30 дни.
Добър
апетит!
Вместо
захар можете да използвате мед. Вместо пера от зелен лук - зелена подправка по свой вкус.
Добре е сусаменото семе да бъде препечено на сух тиган до леко златист цвят. Така по
пълно се разкрива неговия аромат.
Няма коментари:
Публикуване на коментар