четвъртък, 9 януари 2025 г.

Картофена салата

 

Гледах клипчета на японска картофена салата и реших да си направя нещо подобно, но в български вариант. Получи се нещо много апетитно. В къщи след салатата и по чаша червено вино не искаха нищо повече.

Продукти: 400 г сварени картофи, 70 г моркови, 100 г пушен бекон, 2 яйца, 1 малка краставица – 100 г,  70 г лук, 1 с.л. пресен копър, 50 г краве масло, 1 с.л. зехтин, ½ смлян лют каенски пипер /по желание/, ½ ч.л. смлян черен пипер, 1 с.л. соев сос, 1 ч.л. дижонска горчица, сол на вкус – 2-3 щипки.

Чеснов сос - 2 чеснови скилидки, 2 с.л. с връх кисело мляко, 1 с.л. с връх майонеза, 2/3 с.л. равна сумак, 1 с.л. зехтин, 1 с.л. вода, сол на вкус – 2 щипки

Начин на приготвяне: 

Сос – смесвате всички продукти и покривате.

Сварените картофи ги обелвате и нарязвате /намачквате/ на ситно. Поставяте в дълбок съд.

В тиган загрявате кравето масло и зехтина. Запържвате за 7 минути ситно нарязаните лук и бекон. С решетъчна лъжица ги прехвърляте при картофите. След това в същата мазнина за 2 минути запържвате нарязания на дребно морков. Прехвърляте и него при картофите. Накрая запържвате разбитите яйца и ги накъсвате на малки парчета. Прехвърляте и тях с мазнината от тигана при картофите. Прибавяте накълцан пресен копър, нарязаната на дребно краставица, черния пипер, соевия сос, горчицата, солта и чесновия сос. Разбърквате добре, захлупвате и оставяте за 20 минути на хладно.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар