петък, 3 януари 2025 г.

Салата с червено цвекло, моркови и целина

 


Продукти: 1 брой малко червено цвекло – 200 г, 1 морков – 100 г, 1 резен корен целина – 100 г, 1 малка глава лук – 20 г, 1 скилидки чесън, 3 с.л. растително масло, 2 с.л. ябълков оцет /балсамико/, 1 с.л. дижонска горчица, 1 ч.л. мед, 1 равна ч.л. сол / на вкус/.

Кедрови /орехови/ ядки и пресен магданоз за поръсване.

1 л вода.

Начин на приготвяне: Загрейте в дълбок съд на умерен огън 1 л вода.

Цвеклото, морковите и целината настържете на ренде за корейски моркови. Почистете лука и чесъна и пасирайте.

Когато заври водата за 3 минути варете поотделно – първо целината. Изваждате и оцеждате напълно, После морковите, изваждате и оцеждане и накрая червеното цвекло, изваждате и оцеждате.

Растителното масло смесвате с оцета, пасираните лук и чесън, и дижонската горчица. Разбърквате добре до еднородна смес.

Морковите и целината смесете с по 1 с.л. от маринатата и оставете на хладно за 20 минути да поемат течността. Червеното цвекло с останалата смес и също да престои на студено.

Сглобяване.

В ринг с диаметър 15 см подредете на дъното първо целината и посолете, после ½ част от червеното цвекло, след това морковите, посолете и накрая останалото цвекло. Поръсете с кедрови ядки и магданоз. Оставете на хладно за 20 минути.

Готово! 


Добър апетит!

За по бързо, след попарването можете да смесите всички оцедени зеленчуци и залеете с маринатата. Разбърквате, поръсвате с магданоз и кедрови ядки.


Няма коментари:

Публикуване на коментар