Тази
торта идва от баварската кухня. Носи името на съпругата на германски херцог от
15-ти век, обвинена в магьосничество и удавена в река Дунав. Самата рецепта не
е толкова стара. Основата на тортата е бадемов блат с добавени какао и канела.
Между тях е немски маслен крем с вкус на кафе. Всичко заедно е много вкусно
комбинирано в добавка на филирани бадеми. Това е наистина вкусна торта.
Необходими продукти за торта с диаметър 18 см:
Тесто - 210 г белтъци / 7 броя/, 210 г фина захар, 200 г бадемово брашно, 20 г царевично
нишесте, 20 г какао на прах, 1 ч.л. с
връх смляна канела, 1 с.л. филирани
бадеми, 1 пакетче ванилия.
Крем –
500 мл прясно мляко, 100 мл кафе еспресо, 140 г жълтъци /7 броя/, 160 г фина
захар, 50 г царевично нишесте, 220 г краве масло.
За
украса – 1 с.л. какао на прах, филирани бадеми.
Начин
на приготвяне:
Тесто - 7 белтъка разбивате с миксер до твърди пикове.
На порции прибавяте захарта, ванилията. След това какаото, канелата и
нишестето. Накрая на порции бадемовото брашно като разбърквате с дървена
лъжица.
Върху лист за печене направете два кръга с диаметър 18
см. С помощта на сладкарски пош ги запълнете със сместа за тесто. То трябва да
ви стигне за 5 блата. Поръсете отгоре с малко филирани бадеми. Печете ги по 27
минути на предварително загрята на 170 градуса фурна. Оставете ги върху дървен
плот да изстинат напълно и тогава отделете от хартията.
Крем
- Загрейте на умерен огън 400 мл мляко с
100 мл кафе и 80 г захар на котлона. Седемте жълтъка разбийте леко с 80 г
захар, прибавете последователно царевичното нишесте и 100 мл мляко. Разбийте да
няма бучици.
На тънка струйка налейте при сгорещеното мляко и кафе.
Бъркайте постоянно до получаването на гъст крем. Снемете от огъня, покрийте и
оставете да се изстуди напълно.
Мекото краве масло разбийте и прибавете крема.
Разбъркайте добре до еднородна смес.
Сглобяване –
сложете един изпечен блат в тавичка с падащи стени 18 см. После пласт крем. Пак
блат, крем и така докато свършат продуктите. Най отгоре намажете с крем /Трябва
да ви остане и за покриване на стените/. Оставете на хладно за 2-3 часа да
стегне.
Махнете падащите стени на тавичката. Намажете с крем.
Поръсете отгоре тортата с какао на прах и оставете на студено да стегне крема по
стените. После ги покрийте с филирани бадеми.
Тортата е хубаво да престои 24 часа в хладилник да се
напоят добре блатовете с крема.
Добър
апетит!
П.П.
При мен имаше остатъци от изрязването на блатовете. Счуках ги и минах през сито. Поръсих с тях
тортата отгоре.
Няма коментари:
Публикуване на коментар