понеделник, 30 декември 2024 г.

Торта „Агнес Бернауер“

 


 

Тази торта идва от баварската кухня. Носи името на съпругата на германски херцог от 15-ти век, обвинена в магьосничество и удавена в река Дунав. Самата рецепта не е толкова стара. Основата на тортата е бадемов блат с добавени какао и канела. Между тях е немски маслен крем с вкус на кафе. Всичко заедно е много вкусно комбинирано в добавка на филирани бадеми. Това е наистина вкусна торта.

 Необходими продукти за торта с диаметър 18 см:

Тесто -  210 г белтъци / 7 броя/,  210 г фина захар, 200 г бадемово брашно, 20 г царевично нишесте, 20 г какао на прах,  1 ч.л. с връх смляна канела, 1 с.л.  филирани бадеми, 1 пакетче ванилия.

Крем – 500 мл прясно мляко, 100 мл кафе еспресо, 140 г жълтъци /7 броя/, 160 г фина захар, 50 г царевично нишесте, 220 г краве масло.

За украса – 1 с.л. какао на прах, филирани бадеми.

Начин на приготвяне:

Тесто -  7 белтъка разбивате с миксер до твърди пикове. На порции прибавяте захарта, ванилията. След това какаото, канелата и нишестето. Накрая на порции бадемовото брашно като разбърквате с дървена лъжица.

Върху лист за печене направете два кръга с диаметър 18 см. С помощта на сладкарски пош ги запълнете със сместа за тесто. То трябва да ви стигне за 5 блата. Поръсете отгоре с малко филирани бадеми. Печете ги по 27 минути на предварително загрята на 170 градуса фурна. Оставете ги върху дървен плот да изстинат напълно и тогава отделете от хартията.

Крем -  Загрейте на умерен огън 400 мл мляко с 100 мл кафе и 80 г захар на котлона. Седемте жълтъка разбийте леко с 80 г захар, прибавете последователно царевичното нишесте и 100 мл мляко. Разбийте да няма бучици.

На тънка струйка налейте при сгорещеното мляко и кафе. Бъркайте постоянно до получаването на гъст крем. Снемете от огъня, покрийте и оставете да се изстуди напълно.

Мекото краве масло разбийте и прибавете крема. Разбъркайте добре до еднородна смес.

Сглобяване – сложете един изпечен блат в тавичка с падащи стени 18 см. После пласт крем. Пак блат, крем и така докато свършат продуктите. Най отгоре намажете с крем /Трябва да ви остане и за покриване на стените/. Оставете на хладно за 2-3 часа да стегне.

Махнете падащите стени на тавичката. Намажете с крем. Поръсете отгоре тортата с какао на прах и оставете на студено да стегне крема по стените. После ги покрийте с филирани бадеми.

Тортата е хубаво да престои 24 часа в хладилник да се напоят добре блатовете с крема.

Добър апетит!

 



П.П. При мен имаше остатъци от изрязването на блатовете.  Счуках ги и минах през сито. Поръсих с тях тортата отгоре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар