петък, 8 септември 2023 г.

Сливов сладкиш с поръска

 


Имам няколко различни рецепти на сладкиш със сини сливи в блога. Сега ще Ви предложа един немски сладкиш с маслено тесто. Него, тестото можем да го използваме както за основа, така и за трохи. Това спестява време и не се налага то да втасва.

Необходими продукти:

Блат и поръска - 400 г пшенично брашно, 270 г студено масло, 130 г захар, 1 с. л.  ванилова захар, 7 г  бакпулвер, 1 с .л настъргана  лимонова кора, щипка сол, 1 яйце XL

Пълнеж - 800 г почистени сини сливи, 50 мл коняк, 2 с.л. кафява захар, 40 г натрошени обелени бадеми

По желание – 40 г настърган марципан

Пудра захар за поръсване

 

Начин на приготвяне: Смесете брашното и бакпулвера и ги пресейте в купа. Добавете захарта, ванилиите, солта, лимоновата кора, студеното масло и яйцето. Разбъркайте на ръка или с миксер до получаването на ронливо тесто. Отделете около 1/3 от тестото за трохите.

Застелете кръгла форма с диаметър 26 см с хартия за печене /дъното и стените/. Сложете 2/3 от тестото и уплътнете чрез натискане. Оставете в хладилника за 45 мин., заедно с другата част 1/3 от тестото. /Него можете да го сложите в кесия/.

Почистените сливи от дръжките и костилките нарежете на половинки. Поръсете с кафява захар и залейте с коняка. Омесете добре. Захлупете и оставете да поемат аромата на алкохола.

Извадете тавата с тестото от хладилника. Поръсете с натрошени бадеми и наредете оцедените сливи плътно върху него. След това сложете трохите от останалото тесто отгоре.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 45 минути. Ако започне да почернява отгоре тестото след 30 мин. покрийте с фолио.

След изпичане оставете върху решетка да изстине сладкиша. Поднесете поръсен с пудра захар.

Добър апетит!

 


Няколко съвета по направата на сладкиша.

Тестото не е нужно да се меси продължително. Само колкото да се смесят продуктите и да няма купчинки сухо брашно. Марципанът е препоръчителен, не задължителен продукт. Ако нямате кухненска хартия за печене, можете да смажете дъното и стените на тавата с малко разтопено краве масло. Сливите ако са воднисти, оваляйте дъната им в смелени бисквити или брашно.

Аз лично изпекох сладкиша в тава с размери 32 на 20 см .

2 коментара: