сряда, 20 септември 2023 г.

Лимонов тарт с меренг

 


Продукти за форма с диаметър 24 см:

Тесто: 250 г пшенично брашно, 170 г краве масло, 3 с.л. ледена вода, 2 с.л. пудра захар, ¼ ч.л. сол.

За лимоновия пълнеж: 500 мл прясно мляко, 125 мл лимонов сок, 4 жълтъка, 120 г царевично нишесте, 200 г захар, кората на 3 лимона, 80 г краве масло.

Меренг: 4 белтъка, 200 г захар, 1 бр. пакетче ванилия, щипка сол.


Начин на приготвяне: Пресяваме брашното с пудрата захар и солта. Прибавяме нарязаната на дребни парчета студено краве масло. С ръце месим тесто на трохи. После добавяме ледената вода. Месим отново докато поеме водата, слагаме в найлонова кесия и в хладилника за 45 мин.
/Не месете твърде дълго, в противен случай маслото ще се разтопи и тестото ще стане „дървено“./

Изваждаме тестото и върху кухненска хартия разточваме кръг с диаметър около 34 см. и дебелина 2-3 мм. Внимателно го прехвърляме в тава с диаметър 24 см., като покриваме дъното и стените. Притискаме добре и слагаме в хладилник за 15 мин.

Изваждаме, надупчваме дъното с вилица, покриваме с кухненска хартия за печене, притискаме с боб и печем в предварително загрята на 190 градуса фурна 15 минути. Изваждаме, махаме хартията с боба и намаляваме градусите на 175. Печем още 5 минути до леко порозовяване на тестото.

Лимонов пълнеж: Загряваме 400 мл прясно мляко на умерен огън. Омесваме нишестето със захарта и жълтъците. Заливаме със 100 мл прясно студено мляко. С телена бъркалка разбъркваме добре да няма бучици. После на тънка струя прибавяме към загрятото мляко и бъркаме докато се сгъсти. Накрая слагаме настърганата лимонова кора  и лимоновия сок. Отново разбъркваме докато сместа поеме течността и се сгъсти. Снемаме от огъня, прибавяме кравето масло и разбъркваме добре. Оставяме да изстине.

Меренг: Загряваме вода в тенджера на умерен огън. Слагаме отгоре огнеупорна купа. После захарта, ванилията солта и белтъците. Веднага с миксер започваме да разбиваме на бавен ход докато захарта се разтвори добре. След това снемаме от огъня и на висока скорост разбиваме белтъците до твърди пикове- около 5 минути.

Върху горещото изпечено тесто, първо слагаме студения лимонов крем и с лъжица или сладкарски пош с оформен накрайник разбитите белтъци. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна 5 минути, намаляваме на 140 градуса и допичаме още 15 минути.

Изваждаме от фурната, оставяме да изстине напълно. После прехвърляме в хладилник да престои поне още 6 часа. Насладете се!

Добър апетит! 


П.П. Направих само една промяна в така написаната рецепта. В тестото вместо 3 с.л. ледена вода, сложих 2 с.л. ледена вода и 1 с.л. студен коняк.

Крема направете докато тестото стои в хладилника. А меренга, докато то се пече.

Няма коментари:

Публикуване на коментар