Продукти
за форма с диаметър 24 см:
Тесто:
250
г пшенично брашно, 170 г краве масло, 3 с.л. ледена вода, 2 с.л. пудра захар, ¼
ч.л. сол.
За
лимоновия пълнеж: 500 мл прясно мляко, 125 мл лимонов сок, 4
жълтъка, 120 г царевично нишесте, 200 г захар, кората на 3 лимона, 80 г краве
масло.
Меренг: 4
белтъка, 200 г захар, 1 бр. пакетче ванилия, щипка сол.
Начин на приготвяне: Пресяваме
брашното с пудрата захар и солта. Прибавяме нарязаната на дребни парчета студено краве масло. С ръце месим тесто
на трохи. После добавяме ледената вода. Месим отново докато поеме водата,
слагаме в найлонова кесия и в хладилника за 45 мин. /Не
месете твърде дълго, в противен случай маслото ще се разтопи и тестото ще стане
„дървено“./
Изваждаме тестото и върху кухненска хартия разточваме
кръг с диаметър около 34 см. и дебелина 2-3 мм. Внимателно го прехвърляме в тава
с диаметър 24 см., като покриваме дъното и стените. Притискаме добре и слагаме
в хладилник за 15 мин.
Изваждаме, надупчваме дъното с вилица, покриваме с
кухненска хартия за печене, притискаме с боб и печем в предварително загрята на
190 градуса фурна 15 минути. Изваждаме, махаме хартията с боба и намаляваме
градусите на 175. Печем още 5 минути до леко порозовяване на тестото.
Лимонов
пълнеж: Загряваме 400 мл прясно мляко на умерен огън. Омесваме
нишестето със захарта и жълтъците. Заливаме със 100 мл прясно студено мляко. С
телена бъркалка разбъркваме добре да няма бучици. После на тънка струя
прибавяме към загрятото мляко и бъркаме докато се сгъсти. Накрая слагаме
настърганата лимонова кора и лимоновия
сок. Отново разбъркваме докато сместа поеме течността и се сгъсти. Снемаме от
огъня, прибавяме кравето масло и разбъркваме добре. Оставяме да изстине.
Меренг:
Загряваме вода в тенджера на умерен огън. Слагаме отгоре огнеупорна купа. После
захарта, ванилията солта и белтъците. Веднага с миксер започваме да разбиваме
на бавен ход докато захарта се разтвори добре. След това снемаме от огъня и на
висока скорост разбиваме белтъците до твърди пикове- около 5 минути.
Върху горещото изпечено тесто, първо слагаме студения
лимонов крем и с лъжица или сладкарски пош с оформен накрайник разбитите
белтъци. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна 5 минути,
намаляваме на 140 градуса и допичаме още 15 минути.
Изваждаме от фурната, оставяме да изстине напълно. После
прехвърляме в хладилник да престои поне още 6 часа. Насладете се!
Добър апетит!
П.П.
Направих само една промяна в така написаната рецепта. В тестото вместо 3 с.л.
ледена вода, сложих 2 с.л. ледена вода и 1 с.л. студен коняк.
Крема
направете докато тестото стои в хладилника. А меренга, докато то се пече.
Няма коментари:
Публикуване на коментар