сряда, 13 септември 2023 г.

Мармалад от дренки

 


Необходими продукти: 1 кг дренки, 800 г , 1 ч.л. лимонтозу, 500 мл вода.

Начин на приготвяне: Плодчетата дренки се оставят няколко дни да омекнат. После се заливат с водата и варят около 30 мин. на умерен огън. След това сместа се претрива през сито и отделят костилките. Връща се на огъня, слага се захарта и вари на умерен огън до сгъстяване. Две минути преди да се свали от огъня се прибавя чаена лъжичка лимонтозу Още, докато е горещо, се насипва в сухи и леко затоплени. Затворят се веднага и обръщат с капачката надолу.

Добър апетит!

 

П.П. Костилките могат да се отделят и по друг начин. Когато плодчетата омекнат се натиска от единия край да излезе костилката. Насипват се с захар и оставят да престоят така 12-14 часа. След това слагат на огъня, прибавя се 350 мл вода и вари до сгъстяване. Много вкусна, но трудоемка сладост. Захарта може да варира с оглед сладостта на дренките.

Няма коментари:

Публикуване на коментар