Една
много апетитна салата от Западна България
Продукти
за две порции: 1 бр. голям червен домат, по 3 бр. червени и
зелени печени чушки, 1 бр. голям патладжан, 1 голяма или две малки люти чушки,
3 бр. големи скилидки чесън, 1 бр. малка глава лук, 3 с.л. олио, 1 ч.л. оцет, 2
с.л. пресен магданоз, сол на вкус.
Сирене за поръсване.
Начин
на приготвяне: Чушките и патладжана се изпичат и почистват.
Червения домат се залива с гореща вода за 20 секунди и обелва. Зеленчуците се
нарязват на едро, лукът на полумесеци , чесъна се пресова. Лютите чушлета се
почистват от семето и накълцват на много ситно. Всичко се омесва и залива със
сгорещено олио в микровълнова печка. После се добавят оцета солта и накълцания магданоз.
Бъркат се с дървена лъжица. Салатата се оставя да престои 30-40 мин в хладилник
/може да пропуснете този момент/. Поднася се поръсена със сирене.
Налейте си студена ракия и
Добър
апетит!
П.П.
Лютите чушлета могат да изпекат, обелят и нарежат на парчета
Лютиката е типична за Северозапада и е без патладжан. Чушки печени , домати ( необработени , ако искате белени ) ,чесън , олио,оцет ,магданоз. Има и лютика с боб или лютика с пиле.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за пояснението! Ясно е, че основната съставка са чушки. Някои слагат и патладжан, за да се насладят на незабравим вкус, наподобяващ кьопоолуто. Тази която опитах в Белоградчик - в къща за гости Елена беше с патладжан. Много ми допадна така и по този начин я представям. Там говорят, че всяка домакиня си има тайна рецепта за лютика.
Изтриване