вторник, 29 август 2023 г.

Лютика

 


Една много апетитна салата от Западна България

Продукти за две порции: 1 бр. голям червен домат, по 3 бр. червени и зелени печени чушки, 1 бр. голям патладжан, 1 голяма или две малки люти чушки, 3 бр. големи скилидки чесън, 1 бр. малка глава лук, 3 с.л. олио, 1 ч.л. оцет, 2 с.л. пресен магданоз, сол на вкус.

Сирене за поръсване.

 

Начин на приготвяне: Чушките и патладжана се изпичат и почистват. Червения домат се залива с гореща вода за 20 секунди и обелва. Зеленчуците се нарязват на едро, лукът на полумесеци , чесъна се пресова. Лютите чушлета се почистват от семето и накълцват на много ситно. Всичко се омесва и залива със сгорещено олио в микровълнова печка. После се добавят оцета солта и накълцания магданоз. Бъркат се с дървена лъжица. Салатата се оставя да престои 30-40 мин в хладилник /може да пропуснете този момент/. Поднася се поръсена със сирене.

Налейте си студена ракия и

Добър апетит!

 

П.П. Лютите чушлета могат да изпекат, обелят и нарежат на парчета

2 коментара:

  1. Лютиката е типична за Северозапада и е без патладжан. Чушки печени , домати ( необработени , ако искате белени ) ,чесън , олио,оцет ,магданоз. Има и лютика с боб или лютика с пиле.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за пояснението! Ясно е, че основната съставка са чушки. Някои слагат и патладжан, за да се насладят на незабравим вкус, наподобяващ кьопоолуто. Тази която опитах в Белоградчик - в къща за гости Елена беше с патладжан. Много ми допадна така и по този начин я представям. Там говорят, че всяка домакиня си има тайна рецепта за лютика.

      Изтриване