петък, 31 март 2023 г.

Тирамису в чашки

 


Настоящата рецепта се отличава от стандартната по отношение на крема, но си е голяма вкусотия. В къщи всички поискаха втора порция.

Продукти: 2 големи жълтъка50 г захар, 80 мл ликьор Марсала, 250 г маскарпоне,  400 г заквасена сметана, 300 г подсладено варено кондензирано мляко / дулсе де лече /, 100 г бял шоколад, 15-16 бр. бишкоти Савоярди, какао на прах за поръсване.
За бишкотите: 300 мл силно кафе, 2 с. л. захар

 

Начин на приготвяне: Правим силно кафе - еспресо. Още докато е горещо в него се разтваря захарта и се оставя да изстине.

Жълтъците се разбиват със захарта, докато побелеят в подходящ съд за водна баня. Слагаме тенджера с вода да заври. Купата с жълтъците слагаме над водата. Добавяме към тях ликьора Марсала. Бъркаме непрекъснато с дървена лъжица, докато кремът се сгъсти. Отнема около 15 мин., може и по малко. Не трябва да тече като струйка, а да пада едва, едва от лъжицата на парцали. След това добавяме затопленото кондензирано мляко и шоколада на парчета. С телена бъркалка разбъркваме докато се разтопи последния и сместа стане еднородна.
Сваляме от огъня и оставяме да изстине напълно. През това време разбиваме с телена бъркалка /на ръка/ Маскарпонето в друг съд, добавяме на части кремът с яйцата при непрекъснато бъркане. После разбитата сметана.  Оставяме настрана.

В подходящи чашки разпределяме на дъното потопени в кафето парчета бишкоти. След това крем, отново потопени бишкоти и крем.
Оставяме покрити с прозрачно фолио за престои на студено поне 4 часа.

Преди сервиране поръсваме отгоре с какао.

Добър апетит!

Продуктите са за 6 чаши /200 мл/.


Няма коментари:

Публикуване на коментар