събота, 11 март 2023 г.

Пиле Тандури

 


Това ястие идва при нас от Индия, или по-скоро от Пенджаб. Получило е  името си поради метода на приготвяне. Прави се в тандур - специална фурна, при много висока температура. Поради факта, че месото се маринова дълго време, то се изпича много бързо.

В Индия това пиле се приготвя и сервира по улиците заедно с хляб наан, кисело мляко и зеленчуци. Тъй като съставът на подправките за маринатата практически не се променя, те се наричат ​​още "Tanduri masala ".

Друга особеност на това ястие е наситеният червен цвят на изпеченото месо. В домашни условия това не може да се постигне, пилето ще бъде оранжево, червено, но не ярко червено. Честно казано, пенджабците просто добавят червени хранителни оцветители. Може би има семейни тайни как се оцветява месо без химически добавки, но те все още не са ни разкрити.

Предупреждавам, пилешкото е много сочно и вкусно, но е за търсачи на силни усещания. Ако намалите количеството тандури масала до две лъжици, няма да е много пикантно, но все пак...

Пилето тандури, както го познаваме днес, изглежда е измислено от Кундан Лал Гуджрал в Пешавар, днешен Пакистан. Той се опитал да сготви пилето в цилиндрична пещ от глина, тандур и постига успех.

Гуджрал е бил принуден да избяга в Индия поради политически преследвания от британците. Той се установил в Делхи и се опитвал да изкарва прехраната си използвайки кулинарните умения, които е научил в Пешавар. И така е бил построен емблематичният Moti Mahal, който се превръща в международно известен ресторант. Този ресторант популяризира в международен мащаб индийските пилешки рецепти.

От различните рецепти с които съм се запознал, се спрях на тази.

Продукти: 1 кг нарязано пилешко месо (бутчета или крилца ), 1 ч. л. сол, 2 с. л. лимонов сок, ½ ч. л. черен пипер, 1 с. л. чеснова джинджифилова паста, 2 с. л. сладък червен пипер, 1 ч. л. лют червен пипер, 1 ч. л. кориандър на прах , 1 ч. л. смлян кимион,  ½ ч. л. куркума на прах, 1 с. л. Tandoori Masala, 400 г кисело мляко, 2 с. л. зехтин.

Разтопено масло или олио за намазване.

Начин на приготвяне: Поставете пилешкото месо в дълбок съд. Изстискайте лимоновия сок върху пилето и подправете с 1ч.л. сол и ½ ч.л. черен пипер. Разбъркайте и захлупете. Оставете така 1 час.

Смесете останалите подправки с киселото мляко. Разбъркайте добре с ръце, докато се образува паста, с която да мариноваме пилето. След като имаме пастата, добавяме две супени лъжици олио и разбъркваме отново. Залейте месото.

Захлупете и оставете в хладилник за една нощ.

Печене - Загряваме фурната до 220ºC . Покриваме тава с алуминиево фолио и поставяме решетка отгоре. Поставяме месото добре напоено с маринатата върху решетката. Слагаме тавата върху фурната и печем 8-10 минути. Обръщаме месото и печем още 5-6 минути. След това понижаваме температурата на фурната до 180ºC. Намажете пилето с разтопено масло или олио. Печем още 15 минути.

Това пиле тандури е идеално с ориз басмати. Преди сервиране, поръсете с кориандър или, ако не ви харесва, с магданоз и поднесете с няколко резенчета лимон. Или по желание с няколко резена лук, които можем да задушите с малко олио и лимон.

Добър апетит!

 


П.П.

Чеснова джинджифилова паста

Тази паста е често срещана съставка в индийската храна. Можете да я направите сами, защото е доста лесно.

Пропорцията за приготвяне на паста от чесън и джинджифил е 50/50, но ако предпочитате, можете да направите аромата на джинджифил или чесън да доминира малко повече. Обелете пресния корен от джинджифил и го нарежете на филийки. Обелете скилидките чесън и ги сложете заедно в чашата на блендера. Добавете малко масло и започнете да разбивате, докато остане гъста паста. Ако имате остатъци и искате да я съхраните -  замразете във форма за кубчета лед.

Сместа от подправки tandoori masala  също можете да си я направите сами у дома.

Съставки: 4 с. л. джинджифил на прах; 3 с. л. кориандър на прах; 3 с. л. кимион; 2 с. л. сладък червен пипер; 1 с. л.  смляна канела; ½ с. л. карамфил; 2 с. л. сол; 1 с. л. кардамон на прах (по желание); 1 с. л. черен пипер (по желание)

 

 

 

 

 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар