вторник, 28 март 2023 г.

Хрупкави картофени рулца

 


Под въздействието на едни картофени рулца от Тунис, наречени „пръстите на Фатима“ сътворих тази рецепта. Оригиналната не ми допадна, рулцата поеха много мазнина и реших малко да я видоизменя. Тоест побългаря.

Продукти: 10 броя листи за баница, 500 г картофи, 200 г сирене, 1 глава лук, 1 ч.л. лют червен пипер, 3-4 скилидки чесън, ½ ч.л. кимион, 2 с.л. пресен кориандър, 1 ч.л. с връх настъргана кора от лимон, 2 с.л. зехтин, сол на вкус /според солеността на сиренето/.

Растително масло за смазване на корите и пържене.

За паниране – 2 яйца, 2 с.л. вода, галета.

 

Начин на приготвяне: Сварете картофите и ги почистете. Настържете на едро ренде. Сиренето също. Добавете подправките и зехтина. Омесете на ръка добре.

Яйцата с водата разбийте на пяна.

Един лист кора за Баница прегънете на две по дължина. Леко смажете с олио с помощта на четка. Напълнете с 1/10 от сместа, завийте на руло, като прегънете краищата му да не пада сместа при пържене.

Загрейте мазнината на умерено силен огън. Потопете последователно рулото в разбитите яйца, после оваляйте в галетата и изпържете до светлокафяво.

Поставете на кухненска хартия да се оцеди. Сервирайте изпържените рулца топли с кисело мляко.

Добър апетит!





Подправките към картофите могат да бъдат според Вашия вкус. Сиренето може да се замени с равно количество добре оцедена извара, а кориандъра с пресен магданоз.

4 коментара:

  1. Ванка, поздравления за интересната рецепта. Ти си неуморим, а това ми създава и на мен работа....ще я пробвам задължително. Благодаря!

    ОтговорИзтриване