петък, 24 март 2023 г.

Пилешки султан кебап

 


Султан кебап с пиле е пиле със зеленчуци, запечено в хрупкави тънки кори с вкусна шапка от нежен кремообразен сос бешамел, посипан с настърган кашкавал. Парче кебап - всеки ще получи тестена топка от тънки кори, напоена със сос от зеленчуково рагу с пилешки гърди и "тюрбан" от кора със сирене.

Така приготвено пилешкото бяло месо никога няма да е сухо, а зеленчуците в пълнежа могат да бъдат разнообразни. Например тиквички, патладжан.

Продукти: 4-6 бр точени кори печени на сач, 500 г пилешки гърди, 100 г грах, 1 брой тиквичка, 1 брой морков /средно голям/, 1 брой голяма червена сладка чушка, 1 голяма глава лук, 200 г грах, 3-4 скилидки чесън, 1 с.л. доматено пюре, 40 г краве масло, 25 мл олио, 2 ч.л. сол, 4 стръкчета пресен риган /1 ч.л. сушен риган/, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. червен пипер, 1/2 ч.л. мащерка , 30 мл вода.

150 г настъргано сирене чедър за поръсване

За соса: 350 мл прясно мляко, 3 с.л. брашно /равни/, 35 г краве масло, ½ ч.л. настъргано индийско орехче, ½ ч.л. млян черен пипер, ½ ч.л. сол.

Растително масло за смазване дъното на тавата за печене

Начин на приготвяне:

Сос: В тиган на умерен огън разтапяме маслото, поръсваме с брашното. Щом се появят мехури наливаме топлото мляко и бъркаме с телена бъркалка докато се сгъсти. Накрая поръсваме с подправките и солта. Изключете котлона.

В отделен тиган на силен огън разтопете олиото и маслото. Добавете нарязания на ситно лук и го запържете до порозовяване. Когато лукът порозовее, сложете нарязаното на кубчета по 2 см пилешко месо. Запържете го заедно с лука за 4 минути. Прибавете нарязаните на ситно моркови, тиквички, чушка, скилидки чесън и граха в тигана през една минута и разбъркайте. Накрая, добавете доматеното пюре, което сте размили с вода, сол, черен пипер, червен пипер и подправки. Оставете на огъня за още 5 минути. Разбърквайте периодично. Не трябва да остане течност. 

Лист точена кора леко нагънете и сложете в подходяща купичка.  Отстрани да висят краищата на кората. Поставете пилешката плънка в нея и прегънете висящите  краищата навътре, затворете топката и я обърнете надолу. Поставете я в намаслена тава. Така докато свършите плънката и корите.

С помощта на черпак залейте всяка оформена топка със сос и поръсете с настъргано сирене чедър.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 – 20 минути, докато сиренето чедър се зачерви.

Сервирайте топло.

Добър апетит!

 


П.П. При мен стигнаха 5 кори да напълня плънката. Но всеки може да си направи „топките“ според своя вкус и виждане. Ако използвате обикновени кори за баница, ще Ви трябват по 2 кори за всяка топка. Вместо тиквичка може да се използва патладжан, а червения пипер да бъде лют. Замених млякото за соса с равни количества течна сметана и мляко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар