събота, 17 декември 2022 г.

Чай с облепиха

 


Чая с облепиха е  изключително ароматна, вкусна и полезна домашна напитка. А в комбинация с портокал, корен джинджифил, канела и мед на позволява да да държим далеч от нас настинките през мразовитата зима.

Плодчетата облепиха съдържат едновременно множество разнообразни витамини, полезни киселини, етерично масло и са един от рекордьорите по съдържание на витамин С. Другата изненада е, че формулата на витамин С в облепихата е устойчива дори при високи температури. Тоест дори да сварите облепихата, тя ще запази своите ценни качества.

Явно, че майката природа се е погрижила за нас, като е „капсулирала” в тези малки оранжеви плодчета необходимите ни за живот витамини. Тези витамини са особенно ценни в северните страни, където това растение е често срещано. Облепихата съдържа 400 до 1200 мг витамин С на 100 гр плодове / аскорбинова киселина/, провитамин А / каротин/, витамините B1, B2, PP, флавоноиди – които са известни антиоксиданти  и  забавят стареенето на клетките. А също много други полезни органични киселини, полинаситени киселини, ценно етерично масло, ценната Омега 7 мастна киселина.

Поради силното си витаминизиращо и антиоксидантно действие, тя се приема широко като храна.

Продукти: Плодчета облепиха /прясна или замразена/ – 100 г,  вода - 1 литър, ½ среден портокал, джинджифил -1 пресен корен 4 см /1 и ½ с.л./, 1 пръчка канела

Мед за подслаждане при сервиране.

Начин на приготвяне: Портокалът измивате старателно със студена вода и заливате с вряща. Така ще се избавим от вредните препарати по кората му. Нарязвате го на резенчета.

Обелвате кожата на корена джинджифил. Нарязвате го на ситно и пасирате с блендер.

Плодчетата облепиха измивате и леко смилате в блендер, колкото да се наруши целостта им.

Слагате в дълбока порцеланова кана за чай всичко – облепихата джинджифила, резените портокал и пръчката канела. Заливате с 1 л вряла вода и захлупвате да се запари за 15-20 мин.

Наливате си в чашка през едро сито и подслаждате на вкус с мед.

Наздраве!

2 коментара:

  1. Откъде го измисли пък това сега?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пием си редовно чая и няма настинали в къщи. Добре, че купих 5 кг . Вече са на привършване плодчетата.

      Изтриване