събота, 17 декември 2022 г.

Чешки сладки „Мечи лапи“ /Pracny/

 


Pracny или мечи лапи са традиционни чешки коледни сладки, правени още далеч в миналото. Приготвянето им е по-сложно само с това, че ви трябват формички, в които да изпечете тестото. Но не се колебайте да ги купите, защото вкусът им е просто божествен!

Продукти: 250 г бяло брашно, 180 г краве масло, 160 г  пудра захар, 85 г смлени орехови ядки, 15 г какао, 1 малко яйце М, 1/2 чаена лъжичка смляна канела, 2-3 счукани на ситно зърна бахар, 1/2 чаена лъжичка смлян карамфил.

Пудра захар за поръсване. Ванилия на прах.

Начин на приготвяне:  Смесете в дълбока купа брашното, захарта, смлените орехови ядки, какаото, канелата, бахара и карамфила. Разбъркайте и добавете нарязаното на кубчета студено масло и яйцето. Омесете хубаво лепкаво тесто. Завийте във фолио и оставете за една нощ в хладилника.

Нарежете студеното тесто на малки парчета (8 до 10 г за класическите формички). Натиснете всяка част във формата равномерно надолу и към краищата с палец. Тестото трябва да има малка вдлъбнатина в центъра.

Поставете напълнените форми върху тава и печете в предварително загрята  на 165°C фурна. По-малки форми около 10 до 11 минути, по-големи около 12 до 15 минути. След изпичането оставете сладките леко да се охладят. Изчуквайте ги от формичките и поръсете с пудра захар омесена с ванилия.

Готово! Нищо сложно!

Добър апетит!

 

Малко разяснения. Проблем е намирането на подходящи формички. Старите мои, които подхождаха имаха избита ръжда. Наложи се да ги правя във формички за орехи.

Тестото е достатъчно мазно, така че можете да минете без допълнително смазване на формите

10 мин. изпичане

12-15 мин. изпичане








По важно е печенето. Ако имате няколко различни размера форми, разпределете времето според тях. Затова в рецептата има дадено различно време за изпичане. Във формичките които ползвах печенето ми отне – първа доза по меки 12 мин., втора доза с нормална твърдост – 15 мин. Затворени в кутия и на хладно готовите сладки омекват. Съхраняват се така до 14 дни.

Никога не пълнете формичките до ръба, по-добре до половината и притиснете тестото към краищата с палец, за да има кладенче в средата. Препълнените форми са по-трудни за изваждане на сладките.

Можете да поръсите леко парчетата тесто с обикновено брашно и притиснете във форми. Оставете изпечените сладки да изстинат, едва тогава ги обърнете. Те биха се счупили, когато са горещи. 

В краен случай можете да изпечете и без форми. Трябва Ви само една. Слагате в нея суровото тесто, притискате да се оформи, вадите и подреждате в тава застлана с хартия за печене. Така докато свърши тестото. Запомнете – тестото трябва да е студено. Ако ви остане, като печете едната доза, веднага слагате обратно в хладилника другата част.

Няма коментари:

Публикуване на коментар