вторник, 13 декември 2022 г.

Ябълков сладкиш

 


Този сладкиш е резултат на моя реплика на рецепта на Добрина Венкова и немска рецепта за ябълков пай. От едната взех примерните продукти, плюс моя добавка. От другата - технологията на печене.

Продукти: 1 кг сладко кисели ябълки, 300 г бяло пшенично брашно, 200 г захар, 250 г краве масло, 1 жълтък, 1 ч.л. ванилова есенция /течност/, 1 ч.л. амонячна сода, 1ч.л. сода за хляб, 1 ч.л. канела на прах, 2-3 капки лимонов сок, 80 г орехови ядки, 200 г мармалад от сини сливи /дюли, желе от касис/.

Пудра захар за поръсване. Краве масло за смазване на тавата.

Начин на приготвяне: Смесете брашното, захарта, жълтъка, ванилията, угасената в няколко капки лимонов сок амонячна сода и содата за хляб в голяма купа. Сега добавете нарязаното на дребно студено краве масло. Размесете с ръце да се образуват едри трохи. Замесете меко тесто и оставете в хладилник за 1 час.

Почистете ябълките от семките и кората и настържете на едро ренде. Поръсете с канела и разбъркайте.

Загрейте фурната на 190°C и намажете с масло кръгла тава с падащи стени - 24 см по дъното и стените. След това покрийте дъното с хартия за печене.

Извадете тестото и отделете малко повече от половината. Разстелете тази част от сместа по дъното и на 2 см височина по стените на тавата за печене. След това поставете в предварително загрятата фурна и печете 5 минути

Извадете формата от фурната и разпределете върху тестото първо мармалада. Трябва тънко да го намажете навсякъде, след това настърганите ябълки, натрошените на ситно орехови ядки и накрая настържете на едро ренде останалата част от тестото. Поставете тавата  обратно във фурната и печете 50 мин. до златисто кафяво. След 30 минута можете да покриете с фолио да не прегори сладкиша.

Извадете ябълковия сладкиш от фурната и го оставете да изстине напълно, преди да го извадите от тавата.

Поръсете отгоре с пудра захар по желание.

Добър апетит! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар