сряда, 7 декември 2022 г.

Супа от телешко месо със зеленчуци

 


Превъзходна телешка супа със зеленчуци. Вкусна, здравословна, една от най-обичаните супи на румънците. Много апетитна, благодарение на крехкото и вкусно телешко и леко киселия борш.

Продукти: 500 г телешко месо от бута, 2 средни моркова, 1 малък корен магданоз, 1 среден пащърнак, 1 малка глава целина, 100 г грах, 100 г зелен боб, 2 средни картофа, 1 голяма глава лук, 2 средни домата, 1 голяма червена чушка, 1 голяма скилидка чесън, 1 малка връзка девесил, 1 малка връзка копър, 50 г краве масло, 1 с.л. сол, 1 ч.л. смлян черен пипер, 300 мл румънска напитка борш, 1,5 л студена вода.

 

Bors natural


Начин на приготвяне: Месото се нарязва на кубчета 2х2 и се сварява в 1,5 л студена вода за 10 минути. Появилата се пяна се отстранява. След това се прецежда месото, измива се и подсушава. Течността запазвате.

Зеленчуците се почистват и нарязват на ситно.

Лукът, морковите, пащърнака, целината, магданоза и чушкита се слагат в тенджера с кравето масло и се задушават за 4-5 минути.

Добавя се месото и се задушава още 5 минути.

След това се залива с прецедената вода и се вари 45-50 минути.

Добавя се сол и черен пипер.

Когато месото е готово, се слагат граха, зеления боб и кубчетата картофи.

Вари се 15-20 минути и се  добавят ситно нарязани домати и борш на вкус.

Варете още 5-6 минути и поръсете със ситно нарязаните девесил и копър. Снемете от огъня.

Сложете си 2-3 люти чушлета и

Добър апетит! 


Количеството от напитката борш се слага според вашия вкус. Те е леко кисела. С вида на зеленчуците също можете варирате. Времето за варене е ориентировъчно, но ако сте намерили качествено телешко месо всичко ще бъде наред и няма да има нужда от по продължително стоене пред огъня.

Няма коментари:

Публикуване на коментар