петък, 10 декември 2021 г.

Сладки орехчета

 


Продукти: 

Тесто – 390 г бяло брашно, 3 жълтъка, 110 г захар, 30 г заквасена сметана 20%, 200 г краве масло, 1 ч.л. лимонов сок, ½ ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. ванилов екстракт, 1/2 ч.л. сол.

Крем за пълнене – 200 г краве масло, 250 г кондензирано мляко /сгущенка/, 60 г печени орехови ядки 

Начин на приготвяне: Суровите орехови ядки запичате на 180 градуса за 8 минути. Оставете ги да изстинат. Претрийте ги леко да паднат люспите и смелете. Размекнатото краве масло разбийте за 2 минути. После на части при постоянно бъркане прибавете кондензираното мляко и смелените орехи. Покрийте с фолио и оставете в хладилник да стегне – около 4 часа.

В дълбока купа разбийте на пяна жълтъците със захарта и солта. След това прибавете кравето масло и сметаната. Разбъркайте до еднородност. Прибавете 150 г брашно, омесено с ванилията и содата. Омесете до еднородност и сложете още 150 г брашно. Замесете със шпатула или с миксер с бъркалки за тесто. После на части прибавяйте 90 г брашно като месите с ръце до меко нелепнещо тесто. Ако е необходимо добавете още брашно, но тестото трябва да не лепне.

Застелете  повърхност с кухненска хартия за печене. Разделете тестото на две части. Едната сложете в найлонова кесия в хладилника. Другата разточете на пласт с дебелина 4-5 мм . С помощта на формички за орехчета изрежете овали и после ги поместете във самите формички като притискате добре с пръсти. Трябва да изпълните с тесто 55 броя формички. 

преди изпичане

Наредете ги в тава и сложете в хладилник за 12 мин. След това изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 18 мин., до порозовяване. Извадете и оставете тестото да изстине във формичките. После извадете изпечените половинки


изпечени










Повторете същите манипулации с останалата част от тестото. Не забравяйте да го сложите преди печене в хладилника.

Сглобяване - Във всяка половинка слагате по ½ ч.л. смес от крема. Може да добавите по желание и ядка орех. Съединявате и оставяте на студено да стегнат- около 8 часа.

Добър апетит!

 

По желание можете да добавите към крема 1 с.л. какао. Общо излизат около 55 орехчета. Съхраняват се в хладилник до 7 дни.

2 коментара: