сряда, 29 декември 2021 г.

Блини с кефир

 


Продукти: 160 г бяло брашно, 2 бр. яйца /L/, 250 мл кефир 4%, 100 мл вряща вода, 1 ч.л. захар, 1/3 ч.л. сол, 40 г разтопено краве масло, 1 ванилия – 0,2 г.

Краве масло за намазване на тигана.

Начин на приготвяне: Разбиват се леко с телена бъркалка яйцата, захарта, ванилията и солта. След това, при постоянно бъркане се прибавя кефира. После на порции пресятото брашно. Разбива се добре, да няма бучици и да се получи еднородна смес. Постепенно се добавя врящата вода / на малки дози при постоянно бъркане/ и накрая разтопеното масло. Трябва да се получи еднородна смес с гъстотата на боза.

 Оставя се да почине 30 мин. В нагрят тиган  /диаметър 26 см /на умерена температура, със смазано с краве масло  /става и с олио/ дъно се изливат 1черпак от тестото. Пече се от едната страна, после от другата.

Добър апетит!

 

П.П. В зависимост от брашното сместа може да поеме повече или по малко от него. Важно е да стане като боза. Да се точи от черпака.

2 коментара: