вторник, 21 декември 2021 г.

Бисквитки Husarenkrapfen

 


Рецепта за хусарски бисквитки е една от класиките за коледните празници. Бисквитките, известни още като ангелски очи, не само са вкусни, когато са пълни с традиционното желе от червен касис, но и с ядки и шоколадов пълнеж или с фъстъчени ядки и фъстъчено масло.

Продукти: 250 г пшенично брашно тип 500, 100 г захар, 100 г лешници /бадеми/смлени на брашно, 200 г краве масло, 1 ч.л. ванилов екстракт, 3 яйчни жълтъка, кората на ½ лимон, щипка сол.

Пълнеж – 170 г желе от касис , 2 с.л. ликьор Амарето

Пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне: Сложете брашното, захарта, солта и смлените лешници /бадеми/ в купа и разбъркайте. Добавете студеното масло нарязано на дребни парчета. Месете, като брашното стане на трохи сложете трите жълтъка, ваниловия екстракт, настърганата кора лимон. Оформете гладко нелепнещо тесто. Увийте в прозрачно фолио и оставете в хладилник за 90 мин.

Загрейте фурната до 180 градуса (160 градуса с вентилатор).

Извадете тестото от хладилника, омесете го. Върху повърхност поръсете тънко с брашно. Разделете го на две части и оформете фитили с дължина 25 см . Нарежете всеки фитил на 17 парчета. От всяко парче оформете топче. Поставете в тава застлана с хартия за печене. Леко сплескайте горната част на топчето. Използвайте дръжката на дървена лъжица, за да направите вдлъбнатини в топките тесто.

Загрейте желето от касис заедно с ликьора в малка тенджера и напълнете ямките на топчетата с 1 ч.л. от него. Печете бисквитките във фурната на средно ниво за 10-12 минути. Извадете и охладете върху решетка.

Поръсете готовите бисквитки с пудра захар и сервирайте.

Добър апетит!

П.П. При мен се изпекоха за 10 мин. и 40 сек.

Ако държите коледните бисквитки в хладно помещение и в херметически затворен буркан за бисквитки, те ще издържат четири до шест седмици. Най-добре е да ги увиете в хартия за печене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар