вторник, 7 декември 2021 г.

Лвовски чийзкейк /Львовский сырник/

 


Лвовският чийзкейк е истински сладкарски символ на Лвов. С чаша ароматно кафе той може да се конкурира с много други десерти.

Може би това е десертът, който можете да намерите най – често във всяка сладкарница или кафене в града.

Лвовският чийзкейк е невероятно сочен, има интересна структура, умерено плътен, но насипен. Цялостната му сладост се подчертава от приятната киселинност на изварата.

Рецептата за този чийзкейк принадлежи на известната украинска кулинарна специалистка Дария Цвек (1909 - 2004), легендарна жена, влюбена в кухнята и храната.

От ранно детство тя е гледала как готвят майка й и баба й . Внимателно е записвала всички рецепти, създавайки свой собствен кулинарен дневник. И никой не е знаел, че детското любопитство ще прерасне в страст и „работа на живота“.

Ястията, родени от ръката на Дария Цвек, са били не само вкусни, но и красиви. Тя е имала невероятно чувство за пропорция и можела да подреди всичко така, че масата да изглежда като на снимка. Рецептите, които украинският готвач е събирала и публикувала толкова години, вече са безценни.

Тези рецепти, излизащи от страниците на книгите й, и попадащи в нашите кухни, оживяват. Те се трансформират, живеят свой собствен живот. Вярвам, че човек  трябва да готви с душата си, а не сляпо да следваме рецептата, като инструкции. Разбира се, че трябва да се спазват общите технологични правила само за да се получи отличен резултат в крайна сметка. Но всичко останало - съставки, добавки, форма и представяне - трябва да се подчинява на едно правило - вашето желание, настроение и вкусови предпочитания.

Гответе за удоволствие, гответе за себе си и близките си, гответе по такъв начин, че процесът да носи радост и топли чувства. В ежедневната кухня няма място за тъпчене и „глупаво следване“ на рецептите! Играйте тази вкусна игра, насладете й се, на живо.

Основното тук е да обърнете внимание на малките неща! Най-вкусната извара, която ще намерите, най-качественият шоколад и масло. Още стафиди, за предпочитане черни, и ако ги оставите в алкохол за един ден, или в портокалов сок. Трудно е да си представите вкуса на готовия чийзкейк, ммммммм…………………………!

Няколко съвета. Тъмните стафиди могат да се заменят със сушени боровинки. Може да разнообразете чийзкейка с маково семе, като го добавите към ¼ от общата изварена смес и го направете най-долния слой.

Има най различни вариации на този вкусен сладкиш. Аз лично се спрях на варианта предложен от Виктория Мельник - сладкар, кулинарен фотограф и блогър. С малко допълнения от мен.

Нали и аз трябва да допринеса с нещо. Колко нескромно от моя страна J.

Продукти за форма 11×20 см, дълбока 10 см : 600 г извара (9%), 95 г краве масло, 100 г захар, 15 г царевично нишесте, 4 бр. яйца, 30 г заквасена сметана 25%, 60 г черни стафиди, кората на ½ портокал /по голям/, 1 с.л. с връх маково семе, 1 ч.л. ванилия на прах.

Заливка – 80 г черен шоколад, 45 г краве масло, 20 мл прясно мляко

Тестена основа - 1 бр. яйце, 60 г захар, 60 г брашно , 1 ванилия ½ ч. л. бакпулвер

Сироп - 150 мл вода, 90 г захар

Краве масло за смазване на формата за печене, 25 мл тъмен ром, 1 с.л. брашно за овалване на стафидите и портокаловите корички.

 

Начин на приготвяне:

Стафидите попарете с вряла вода, оцедете и поръсете с 25 мл ром. Оставете ги захлупени за 12 часа. /Аз лично вечерта на предния ден ги приготвих/.

Портокаловата кора нарежете на ивици. Направете сироп от 150 мл вода и 90 г захар. Варете в него 18-20 мин. портокаловите корички. Снемете от огъня и оставете напълно да изстинат. Прецедете /запазете сиропа/ и нарежете на ситно.

Намажете формата обилно с разтопено краве масло. Сложете хартия за печене на дъното и по стените й.

Претрийте изварата през едра цедка два пъти. Не трябва да има бучици. Добавете захарта и царевичното нишесте. Разбъркайте всичко добре.

Разбийте мекото краве масло. След това едно по едно прибавете яйцата при постоянно разбъркване. Сложете ванилията и сметаната. Смесете всичко – извара и яйца до еднородна смес. Отделете ¼ от нея. Прибавете 1 с.л. маково семе и омесете. При останалите 2/3 от сместа сложете оваляните в 1 с.л. брашно оцедени и подсушени стафиди и ситно нарязани портокалови корички./ След овалването им, изтръскайте добре и ако има останало излишно брашно, просто го отстранете./

В подготвената форма първо сложете сместа със стафидите и портокаловите корички, а върху нея разпределете тази с маковото семе.

Загрейте фурната до 180°C. Печете на второ долно ниво /имам 5 нива на фурната/ 50 минути. Изключете нагряването, открехнете леко вратичката и оставете изпечения сладкиш да се охлади напълно. След това прехвърлете за 2-3 часа в хладилник да стегне леко.

Тестен блат – Разбивате яйцето заедно със захарта и ванилията до побеляване. Постепенно прибавяте брашното, което предварително се смесва 1/2 чаена лъжичка бакпулвер. Печете във застлана с хартия за печене форма 11×20 см на предварително загрята на 180 градуса фурна до порозовяване – около 15мин.

Блата поставяте в подходящ съд, сиропирате докато е горещ със студения сироп /този който отделихме от варенето на портокаловите корички/. Върху него внимателно слагате извадения от формата си чийзкейк.

Глазура - На водна баня разтапяте натрошения шоколад с млякото. Водата не трябва да ври. След това прибавяте маслото и разбърквате до еднородна смес. Оставяте малко да изстине. Заливате сладкиша, като шоколада се разпределя фино със шпатула. Оставяте в хладилника за 12 часа.

Насладете се на невероятния вкус.

Добър апетит!

 




Забележка – Ако желаете можете да приготвите рецептата без добавяне на мака и тестения блат. Портокаловата кора само настържете на едро ренде.

2 коментара: