неделя, 2 януари 2022 г.

Свински джолан по баварски

 


Продукти: 4 свински задни джолана, 2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, 2-3 стебла целина /1/2 малка глава/, 2 бр. моркови, 3 с.л. свинска мас, 2 ч.л. смлян черен пипер, 2 ч.л. смлян кимион, 4 ч.л. сол, 500 мл тъмна бира, 1 бр. дафинов лист.

 

Начин на приготвяне:  Измийте свинските джоланчета, подсушете и нарежете кожата напречно. Натрийте всяко с 1 ч.л. сол и па ½ ч.л. черен пипер и кимион. Обелете и нарежете лука. Почистете и измийте зеленчуците. Обелете морковите и целината /ако е глава/. Нарежете зеленчуците на кубчета. Загрейте фурната до 175°C .

Загрейте свинската мас в печене и запържете джоланите енергично от всички страни. Извадете ги и задушете нарязаните на кубчета зеленчуци и лук в мазнината за пържене. Поставете джоланите заедно със зеленчуците в тава за печене, покрийте с фолио и задушете във фурната за около 2,5 часа. На половината от времето, обърнете джоланите. Накрая махнете фолиото облейте добре със соса и ги залейте няколко пъти с бира /около 250 мл/. Повишете температурата до 200°C и изпечете кожата на джоланчетата до хрупкава- около 20 мин.

Останалата бира смесете с 2 с.л. брашно. Сосът от печенето го прецедете Смесете с бирата и брашното. Поставете на умерен огън и бъркайте докато леко се сгъсти. Подправете с черен пипер и сол. Залейте изпечените джолани. Поднесете с кисело зеле по баварски, кнедли и варени картофи.

Добър апетит! 


П.П. При мен джоланът беше по голям – около 1,4 кг и се пече 3,40 часа под фолио и още 20 мин. без него. Направих го с червено вино, вместо бира. Не правих надлъжни разрези по кожата. Получи се мозък и много червено вино отнесе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар