вторник, 14 декември 2021 г.

Памук соленки


Продукти: 450 г бяло брашно тип 500 /+50 г/, 125 мл топло прясно мляко, 100 мл топла вода, 65 мл растително масло /олио/, 10 г прясна /жива/ мая, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 яйце.

Пълнеж – 150 г сирене, чесън на прах, олио.

За намазване – 1 жълтък яйце, 2 с.л. кисело краве мляко, 25 мл. олио.
Поръска – 1 с.л. сусамено семе, ½ с.л. ким

Начин на приготвяне: Разтваряме маята в 50 мл топло прясно мляко, 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Оставяме на топло да набъбне. Брашното пресяваме 2 пъти, омесваме го със солта. Правим кладенче в него и добавяме топлото мляко, яйцето, вода, олио и набъбналата мая. Замесваме, меко, еластично тесто. Оставяме го в намаслен съд, покрито и на топло да удвои обемът си. Изваждаме го и го разделяме на 40 парчета върху набрашнена повърхност. Парчетата разточваме на овал 8-10 см. Намазваме от вътрешната страна с олио, поръсваме с чесън на прах и натрошено сирене. Загъваме на две, като прищипваме краищата. Отгоре намазваме с разбитите жълтък, кисело мляко и олио. Нареждаме ги в тава застлана с хартия за печене.

Печем във фурна на 180 градуса с вентилатор около 18 - 20 минути, до придобиване на приятен кафеникав загар.

Добър апетит!



2 коментара:

  1. Ванка, здравей! :) Приготвих ги и аз, обожавам всякакви солени печива, а тези соленки са прекрасни! :) Благодаря ти за хубавата рецепта!
    Поздрави и светли празници! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Марианка! Благодаря за доверието! Светли и весели празници!

      Изтриване