понеделник, 18 октомври 2021 г.

Баварска салата от зеле с бекон и кимион

 


Продукти: 800 г бяло прясно зеле, 1 малка глава лук, 125 г пушен бекон, 125 мл зеленчуков бульон, 80 мл растително масло /олио/, 60 мл ябълков оцет, 1 ч.л. горчица, 1 с.л. семена кимион, ½ ч.л. смлян черен пипер, 7 г сол /на вкус/.

Начин на приготвяне: Измийте зелето, почистете го от горните листа. Разделете на четири и махнете кочана. Нарежете го на тънки лентички. Поставете в дълбока купа и посолете. Нека така престояват 20-30 минути.

Бекона нарежете на къси лентички и печете на слаб огън. Когато стане златист, добавете ситно нарязания лук и растителното масло. Задушете ги, докато лука омекне. Налейте горещия бульон и оцета. Когато сместа кипне, поръсете с кимион и черен пипер, прибавете горчицата и разбъркайте добре.

Изсипете всичко върху зелето и с две дървени лъжици омесете  внимателно. Сега баварската зелева салата е почти готова. Трябва да престои само 2 часа, за да може да се овкуси добре и попият ароматите. След това се дегустирате, ако е необходимо подправете с малко сол и черен пипер и сервирайте.

Добър апетит!

4 коментара:

  1. Рецептата ми хареса, поздравления.

    ОтговорИзтриване
  2. Четох една дискусия дали е кимион или ким и казаха, че е второто. Има логика, доколкото кимионът е източна подправка. Иначе рецептата е чудесна, лично на мен ми харесва повече от нашенското зеле.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ким не искат и да чуят в къщи. Затова при мен е заменен с кимион. Всяка рецепта си я редактирам /продукти и подправки/ според вкуса на моето семейство. Не е задължително да бъде в оригинал . :)

      Изтриване