Рецептата е адаптирана от турската
кухня, според вкусовете на моето семейство.
Продукти: 1 кг картофи, 400 г кисело мляко, 400 г
говежда кайма, 80 мл зехтин, 2 бр. средни глави лук, 4 бр. големи скилидки
чесън, 50 мл гореща вода, 50 мл бяло вино, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л.
смлян кимион, 1 ч.л. смлян червен пипер, 1 с.л. доматено пюре, 2 ч.л. смес от
стрити сух джоджен, червен пипер и чубрица, 3 ч.л. сол /на вкус/.
Растително масло за пържене на картофите. Магданоз за
поръсване /по желание/.
Начин
на приготвяне: Нарязваме картофите на малки парчета.
Омесваме ги с 1 ч.л. сол, и 2 ч.л. смес
от стрити сух джоджен, червен пипер и чубрица. След това запържваме в много
горещо олио до приятно порозовяване. Оставяме ги върху кухненска хартия да се
оцеди мазнината.
Смляното говеждо месо
запържваме в 80 мл зехтин. След като си промени цвета прибавяме нарязаните на
ситно лук и 1 скилидка чесън. Бъркаме няколко минути докато лука омекне. След
това слагаме омесените топло вино , горещата вода и доматено пюре. Оставяме
да се вари всичко 3-4 минути и да се
сгъсти. Накрая добавяме 1 ч.л. сол, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. кимион.
Разбъркваме и изключваме огъня, без да махаме съда с каймата от него.
Настъргваме 3 бр. скилидки
чесън на най - ситното ренде / можем да ги пасираме/. Омесваме ги с киселото мляко
и 1 ч.л. сол.
Разстиламе картофите на
порции в чинии, намазваме с чесновото кисело мляко върху тях. После слагаме
каймата и по желание поръсваме с пресен магданоз.
Насладете се!
Добър
апетит!
Вместо
скилидки чесън, можем да използваме такъв на прах. Каймата може да бъде най
различна – говежда, овча или свинска. Подправките, като количество и вид също -
според Вашия вкус.
Вкусно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
Изтриване