четвъртък, 21 октомври 2021 г.

Телешки дроб по венециански

 


Продукти: 600 г телешки дроб, 300 г лук, 125 мл бяло вино, 50 мл зехтин, 80 г краве масло, 2 с.л. с връх нарязан пресен магданоз, ½ ч.л. смлян бял пипер, 40 мл коняк , сокът на ½ лимон,  7 г сол.

Начин на приготвяне: Лукът се обелва и се нарязва на полумесеци. Измитият черен дроб се почиства от всички ципи и твърди образования. Нарязва се на малки кубчета или филийки. Поръсва се със сол и черен пипер.

След това се разтопя 40 г краве масло в тенджера. Добавя се нарязания лук там. Лукът трябва да се пържи на възможно най - ниска температура /слаб огън/, като се покрие с капак, докато стане прозрачен. След това виното се излива отгоре и се държи тенджерата на огъня докато се изпари - от 7 до 10 минути.

Сега имате нужда от тиган с качествено незалепващо покритие. Върху него се загрява зехтина. Готовият черен дроб се слага в тигана и се запържва от двете страни за две-три минути на силен огън. След това се добавя запържения лук и разбърка добре.

Намаля огъня на слаб. Налива се коняка и лимоновият сок в съда за готвене, добавя се сол и черен пипер. Поръсва се с магданоз. Държи се на огъня още 4 минути и се слага 40 г замразено краве масло. Бърка се енергично докато се разтопи и се сваля от огъня. Преди сервиране, готовото ястие трябва да се разбърка внимателно още веднъж. Поднася се с качамак /полента/.

Добър апетит!


Количеството лук, също може да се редуцира според вкусът Ви. В някои рецепти се посочва че грамажа на черния дроб и лука трябва да е еднакъв. Но има хора, които не обичат много лук. Аз приготвих рецептата според вкусовете на членовете от моето семейство. Дробът се получава много крехък и се изяде още топъл, топъл.


Няма коментари:

Публикуване на коментар