сряда, 13 октомври 2021 г.

Апетитен обяд

 


Рецептата е адаптирана от турската кухня, според вкусовете на моето семейство.

Продукти:  1 кг картофи, 400 г кисело мляко, 400 г говежда кайма, 80 мл зехтин, 2 бр. средни глави лук, 4 бр. големи скилидки чесън, 50 мл гореща вода, 50 мл бяло вино, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. смлян кимион, 1 ч.л. смлян червен пипер, 1 с.л. доматено пюре, 2 ч.л. смес от стрити сух джоджен, червен пипер и чубрица, 3 ч.л. сол /на вкус/.

Растително масло за пържене на картофите. Магданоз за поръсване /по желание/.

Начин на приготвяне: Нарязваме картофите на малки парчета. Омесваме ги с 1 ч.л. сол,  и 2 ч.л. смес от стрити сух джоджен, червен пипер и чубрица. След това запържваме в много горещо олио до приятно порозовяване. Оставяме ги върху кухненска хартия да се оцеди мазнината.

Смляното говеждо месо запържваме в 80 мл зехтин. След като си промени цвета прибавяме нарязаните на ситно лук и 1 скилидка чесън. Бъркаме няколко минути докато лука омекне. След това слагаме омесените топло вино , горещата вода и доматено пюре. Оставяме да  се вари всичко 3-4 минути и да се сгъсти. Накрая добавяме 1 ч.л. сол, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. кимион. Разбъркваме и изключваме огъня, без да махаме съда с каймата от него.

Настъргваме 3 бр. скилидки чесън на най - ситното ренде / можем да ги пасираме/. Омесваме ги с киселото мляко и 1 ч.л. сол.

Разстиламе картофите на порции в чинии, намазваме с чесновото кисело мляко върху тях. После слагаме каймата и по желание поръсваме с пресен магданоз.

Насладете се!

Добър апетит!

Вместо скилидки чесън, можем да използваме такъв на прах. Каймата може да бъде най различна – говежда, овча или свинска. Подправките, като количество и вид също - според Вашия вкус.

2 коментара: