събота, 6 февруари 2021 г.

Казандиби /Kazandibi/

 


Kazandibi 
е вид карамелизиран млечен крем. Той е направен за пръв път в кухните на Османската империя и един от най-популярните турски десерти днес. Традиционно се приготвя чрез карамелизиране на захарта на дъното на съда и после се прави заливка на готовия горещ крем /пудинг/. Обикновено се навива на руло. Има много вариации на продуктите, подправките и добавянето на ядки и сушени плодове.

Днес ще Ви предложа моят вариант.

Продукти: 1 л пълномаслено прясно мляко, 35 г оризово брашно, 35 г царевично нишесте, 180 г гранулирана захар, 20 г краве масло, 40 г  пудра захар, 5 г канела на прах, 3-4 капки розова вода.

Краве масло за намазване на тавата.

Начин на приготвяне:

Пудинг - Загрейте 800 мл прясно мляко в дълбок съд на умерена температура. В отделен съд смесете захарта, царевичното нишесте, оризовото брашно, гранулираната захар, 200 мл прясно мляко и розовата вода. Разбъркайте добре с телена бъркалка да няма бучици. След това при постоянно бъркане налейте сместа в загрятото мляко. Варете докато се сгъсти. Накрая прибавете 20 г краве масло и разбъркайте. Свалете от огъня.

Покрийте цялата повърхност на намаслена тава с 40 г пудра захар и 5 г канела на прах. /Аз ги смесих първо и после с помощта на сито поръсих/. Разпределете равномерно пет лъжици крем върху него.

Сложете тавата над загрят на умерена температура нагревателен уред. При постоянно въртене на тавата карамелизирайте – да загори захарта и сместа. Когато процесът приключи, изсипете останалия крем в тавата. Загладете го с помощта на шпатула. При поява на мехурчета отнемете от огъня.

Сложете в хладилник за 8-10 часа. След охлаждането извадете и го нарежете на тънки и дълги филийки. Навийте с навлажнена шпатула.

Добър апетит! 

Вместо розова вода можете да сложите 20 мл прясно изцеден сок от портокал. Тавата е хубаво да бъде с незалепващо покритие или алуминиева, за да може десерта да се навие на руло. Трябва да бъде с по големи размери 32 на 23 см . Крема трябва да бъде по тънък. Залях го с карамелен сос.

4 коментара: