петък, 26 февруари 2021 г.

Портокалов кекс с картофено брашно и бадеми

 



Продукти: 200 г бяло брашно, 130 г картофено нишесте, 180 г краве масло, 180 г захар – кристал, 6 яйца L, 30 г ситно натрошени белени бадемови ядки, 10 г бакпулвер /1 пакетче/, 1 голям и сочен портокал, 2 ванилии, 15 мл коняк /1 с.л./, 15 мл топла вода, щипка сол.

Пудра захар за поръсване, растително масло за намазване на формата, брашно.

Начин на приготвяне: В дълбок съд разбийте кравето масло на стайна температура и захарта до побеляване. Прибавете последователно при постоянно разбъркване, един по един 6-те жълтъка, сока и ситно нарязаната сърцевина на портокала, водата и коняка. Трябва да се получи пухкава смес.

Смесете два пъти пресятото брашно, картофеното нишесте, ванилията и бакпулвера. На тънка струйка го сложете в крема. Разбийте добре и прибавете счуканите на ситно бадемови ядки.

Белтъците разбийте на сняг с щипка сол. На три пъти слагайте при тестото и бъркайте с дървена лъжица отдолу нагоре до получаването на еднородна смес.

Форма за кекс смажете с растително масло /олио/ и посипете с брашно. Сложете сместа за кекс и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 18 мин. на долен реотан. После включете горния и печете още около 23-25 мин. Не отваряйте вратата на фурната. След общо 41 мин. можете да пробвате с дървена клечка за готовност. Не трябва да остава тесто при бодване на кекса. Покрийте с фолио отгоре да не прегори.

След изпичането извадете формата и оставете 5-6 мин кекса в нея. После го обърнете върху решетка да изстине напълно. Поръсете с пудра захар и сервирайте.



Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар