неделя, 14 февруари 2021 г.

Качамак

 


Качамак (от турски език – kaçamak) е традиционно балканско ястие, важна част от българската национална кухня, разпространено и в Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия, страните от Кавказкия регион, Турция. Приготвя се от царевичен грис или едро смляно царевично брашно. Ястието е подобно на италианската полента и на румънската мамалига.

Сместа се вари във вода с щипка сол на тих огън при непрекъснато бъркане с т.нар. бъркалка „качамилка“, до получаване на каша с желаната гъстота. Процесът на варене трае около 40 минути. Съдът се дърпа от огъня, добавя се масло, сместа се разбърква бързо и се захлупва за около 15 – 30 мин., в зависимост от количеството. Така, продуктът набъбва още повече, и поема водата.

Използван като заместител на хляб в ежедневното хранене, качамакът може да се нареже на парчета и да се сервира по различни начини – сладък или солен.

В някои краища на България се полива със запържена с червен пипер свинска мас, сирене, каймак или свински пръжки (известни и като джумерки). За десерт качамакът може да се залее с изваряван сок от захарна тръстика или захарно цвекло, наричан адъ, петмез или маджун. В Североизточна България се приготвя и шупла (сладкиш от царевично брашно). Известен е по света под различни имена, но съставът му е един и същ, запазен през вековете до днес.

 

Продукти: 250 г фино царевично брашно, 1 л вода, 100 г краве масло, 2 ч.л. сол, 1 и ½ ч.л. смлян червен пипер

По желание 100 мл прясно мляко.

Пръжки, сирене за поръсване.

Начин на приготвяне: В дълбок съд загряваме на умерена температура 600 мл вода, 50 г краве масло и солта. В останалата вода разтваряме царевичното брашно. След като заври водата на тънка струйка при постоянно бъркане добавяме разтвореното брашно. Варим и постоянно бъркаме докато сместа се сгъсти и започне да се отлепя от стените на съда. Отнемаме от огъня и разсипваме в чинии.

В 50 г масло запържваме червения пипер за кратко – 20 -30 сек. Внимавайте да не загори. Заливаме качамака, поръсваме със сирене и пръжки. Поднасяме.

Добър апетит!

По желание по време на варенето можете да добавите 100 мл топло мляко.

4 коментара:

  1. Здравейте,
    навремето баба ми правеше качамак с точилка.В съд с обло дъно и вряща вода изсипваше наведнъж царевичното брашно, правеше дупки с точилката и така когато започне от дупките да клокочи каша започваше енергично разбъркване с точилката докато сместа се отдели от съда.Накрая съда се обръща с дъното нагоре , а мамалигата се реже с конец.Сервираше я Поздрави, нов вариант на приготвяне е твоя.Аз я правя както теб, но баба ми по - вкусна я правеше мамалигата.
    Поздрави, бъди здрав !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Обичам качамака топъл, с масло и пръжки. Като изстине и стегне, вече се реже с нож. Моята баба, лека й пръст, винаги като заври водата, придърпваше тенджерата в края на печката и тогава сипваше царевичното брашно. Бъркаше продължително. Печките, миналия век бяха на дърва. В края нагряването беше най слабо. Сега царевичното брашно е по финно и сгъстяването на сместа става по бързо.
      Всеки район, кулинар си има своя начин на приготвяне на дадено ястие. Важен е крайния резултат. Поздрави!

      Изтриване
    2. И моята баба така правеше - тенджерата в края на печката на дърва.Имаме ги още тези печки.
      Поздрави !

      Изтриване