петък, 25 декември 2020 г.

Содена питка

 


Традиционната постна содена питка съдържа 4  основно компонента – брашно, сода, олио и сол. Това е изискването за Бъдни вечер. По други случаи се добавят кисело мляко, оцет, захар. Обикновената вода се заменя с газирана. Приготвял съм питката по най различни рецепти. Наскоро правих Японски млечен хляб Хокайдо, а вчера опитах хляб правен с квас. Та ме осени идея за питка по нова технология. Пробвах и се получи чудесна. Беше за отрицателно време изядена, още топла, топла. Та  ето рецептата.

Продукти: 540 г бяло брашно, 300 мл квас /пиво/, 3 с.л. растително масло, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, 10 г бакпулвер, 1 ч.л.  с връх сода за хляб, 1 с.л. ябълков оцет

Брашно за поръска, олио за смазване. Вода.

Начин на приготвяне: 100 мл квас - пиво с 2 с.л. брашно загрявате на слаб огън и бъркате докато се сгъсти. Оставяте настрани да изстине напълно.

Смесвате 200 мл квас /пиво/- хладък, растителното масло -олио, захарта, солта, содата /угасена в оцета/ и бакпулвера. Брашното пресявате два пъти. Правите кладенче и слагате останалите продукти в него. Замесвате тесто – средно меко, еластично. Поръсвате с малко брашно отгоре и слагате в намазнен съд. Покривате с кухненско фолио и оставяте в хладилник за 2 часа.

квас пиво


Съд за печене с диаметър 20 см и височина 10 см намазвате стените му фино с олио. Дъното застилате с готварска хартия за печене. Веднага слагате тестото. Притискате в средата да няма голяма издатина. Това е важно защото питката, ако има голяма височина в средата, може да остане недопечена там. Краищата на тестото не трябва да се опират в стените на съда при поставянето. Включвате фурната да загрее на 220 градуса. Слагате огнеустойчив съд с вода на дъното. Захлупвате с огнеупорен капак отгоре и печете , след 5 мин. намалявате градусите на 200. Още 25 мин., после махате бързо капака на съда. Допичате така още 20 мин. Питката трябва да е готова. Общо 50 мин. Изваждате, напръсквате с вода и покривате за 10-15 мин. Получи се невероятна вкусотия. Успех!


тава за печене

Добър апетит!

Желаещите, които искат да направят питката за Бъдни вечер и да са в тон с канона, трябва да заменят кваса с газирана или обикновена вода. В зависимост от фурната, времето за печене понякога да се различава с няколко минути. Възможно е да поеме повече брашно – ориентир ще Ви бъде тестото да стане меко и еластично. С нож повърхностно може да направите резки върху тестото. Питката изпекох на второ долно ниво /от пет/ на фурната.



4 коментара:

  1. И все пак не разбрах- под течен квас имате предвид бирена мая ли? Извинете, просто съм начинаеща...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Сложих снимка на квас, за да е по разбираемо. Весели празници!

      Изтриване
  2. Почти си ми откраднал идеята:)) Специално ходих до Берьозка за квас, но не този в бутилката, а има в кутия, преди това продавачка ми бе казала, че е за хляб. Та, купих си аз, но вкъщи видях, че от тази кутийка с концентрат се приготвят 6 литра квас за пиене. Приготвих половината, т.е. с три литра и в купичка от вечерта разтворит малко течност с малко брашно. Но на сутринта нищо не се бе случило, не беше шупнало, нямаше признаци на някаква реакция. Е, не посмях да ползвам за содената питка, но го вложих в тази с маята, не видях разлика в нея. Ти защо казваш, че не може да се прави за Бъдни вечер с квас, той е на растителна основа, би могло според мен. Направата ти наподобява на едно клипче за златна содена питка в Ютуб, аз също така пекох моята, по тази технология, с тенджерата...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честито Рождество Христово! Бях чел някъде,че при направата на кваса се използват дрожди. Технологията печене е подобна с тази на златната содена питка. Исках по празниците да направя нещо ново. Въобще цялата рецепта е компилация на различни други рецепти. Питката се получи толкова вкусна, че Шеф Теди сам изяде половината с шарена сол още топла, топла. Друго не искаше. Поздрави!

      Изтриване