Продукти за тестото: 140 г бяло брашно, 2 бр. яйца L, 100 г черен шоколад, 40 г краве масло, 60 г захар – кристал, 30 г какао на прах, 0.4 г ванилия на прах /2 пакетчета/, 1 ч.л. с връх сода бикарбонат, щипка сол.
60 – 70 г пудра захар за овалване.
Начин
на приготвяне: Шоколадът го начупваме на дребни парчета и
заедно с кравето масло го разтапяме на водна баня. Разбъркваме до еднородност и
оставяме настрани да изстине леко.
В дълбока купа разбиваме яйцата и захарта на пяна – 3-4
минути. След това при постоянно разбъркваме прибавяме леко топлия шоколад.
В отделна купа смесваме пресятото брашно, какаото, ванилията, солта и содата бикарбонат. На три пъти добавяме тази смес към разбитите яйца с шоколада. Бъркаме с дървена лопатка. Получава се лепкава смес, която прибираме в найлонова кесия или загъваме с кухненско фолио. Оставяме в хладилник 3 часа. Трябва да стегне добре.
Оформяме топчета от сместа около 3 см, овалваме ги в пудра захар. После ги подреждаме в тава, застлана с кухненска хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса точно 10 мин. Изваждаме и оставяме в тавата да изстиват.
Добър
апетит!
Като набухвател, вместо сода бикарбонат можете да използвате равно количество
бакпулвер.
Прекрасно изпълнение. Весели празници!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Весели празници!
Изтриване