понеделник, 21 декември 2020 г.

Напукани шоколадови сладки

 


 Продукти за тестото: 140 г бяло брашно, 2 бр. яйца L, 100 г черен шоколад, 40 г краве масло, 60 г захар – кристал, 30 г какао на прах,  0.4 г ванилия на прах /2 пакетчета/, 1 ч.л. с връх сода бикарбонат, щипка сол.

60 – 70 г пудра захар за овалване.

Начин на приготвяне: Шоколадът го начупваме на дребни парчета и заедно с кравето масло го разтапяме на водна баня. Разбъркваме до еднородност и оставяме настрани да изстине леко.

В дълбока купа разбиваме яйцата и захарта на пяна – 3-4 минути. След това при постоянно разбъркваме прибавяме леко топлия шоколад.

В отделна купа смесваме пресятото брашно, какаото, ванилията, солта и содата бикарбонат. На три пъти добавяме тази смес към разбитите яйца с шоколада. Бъркаме с дървена лопатка. Получава се лепкава смес, която прибираме в найлонова кесия или загъваме с кухненско фолио. Оставяме в хладилник 3 часа. Трябва да стегне добре.


Оформяме топчета от сместа около 3 см, овалваме ги в пудра захар. После ги подреждаме в тава,  застлана с кухненска хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса точно 10 мин. Изваждаме и оставяме в тавата да изстиват.


Добър апетит! 

Като набухвател, вместо сода бикарбонат можете да използвате равно количество бакпулвер.

2 коментара: