събота, 12 декември 2020 г.

Японски млечен хляб Хокайдо

 


 

Техниката Танг Джун се използва при приготвянето на млечен хляб Хокайдо, чието значение е да се загрее част от брашното и течността до температура около 65 ° C, в резултат на което нишестето в брашното желира. Добавянето на тази паста към крайното тесто прави огромна разлика в мекотата и пухкавостта на печените продукти.

Да се готви този хляб е много леко и просто, и се получава такова удоволствие от неговия аромат и вид. Гответе го с удоволствие.

Продукти: 400 г бяло пшенично брашно тип 500, 15 г сухо мляко, 75 г заквасена сметана 20 %, 40 г разтопено краве масло, 75 мл прясно мляко 3.2%, 35 г захар, 1 яйце L, 6 г суха мая, 6 г сол.

За сместа tang zhong – 75 мл. прясно мляко 3.2%, 75 мл. вода, 25 г бяло брашно / 2 с.л.с връх /.

Растително масло за смазване. 1 жълтък и 25 мл прясно мляко за смазване.

Начин на приготвяне: Първо да приготвим сместа по технологията tang zhong. Смесваме в железен /стъклен огнеупорен/ съд 75 мл прясно мляко 3.2%, 75 мл вода, 25 г бяло брашно. Разбъркваме до еднородност, да няма бучици. Разбих с телена бъркалка. Загряваме на слаб огън и бъркаме докато се сгъсти. Отнемаме от огъня, покриваме и оставяме да се охлади напълно.

В дълбока купа смесваме 2/3 от пресятото брашно, сухото мляко и солта. Отделно смесваме топлото /40 градуса / мляко, сметаната и яйцето на стайна температура и захарта. Прибавяме изстудената смес tang zhong и сухата мая. Разбъркваме до еднородност.

Наливаме течната смес при сухата. Разстиламе  останалото брашно върху дъска, отгоре тестото и месим 10 - 15 мин . Периодични си мажем ръцете с разтопено масло. Трябва да се получи гладко, еластично и нелепнещо по ръцете тесто.

Смазваме дълбок съд с растително масло и слагаме в него тестото. Покриваме и оставяме на топло да си удвои обема. Около 45- 60 мин. Готовото тесто разделяме на 5 равни топки. Разточваме ги като овал с дебелина 5-6 мм . Завиваме страните по дължина към центъра и после навиваме на руло. Подреждаме ги в правоъгълна форма за печене, страните и дъното на която сме смазали с растително масло. Оставяме на топло за 30 мин. да се надигне тестото.  Намазваме отгоре с разбития с млякото жълтък и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 35-38 мин. Проверяваме за готовност с дървена клечка след 35 мин. /Можете да покриете хляба след 15 мин. отгоре с фолио да не загори/. Изваждаме, оставяме да се изстуди за няколко минути, после го измъкваме от формата и на дървена поставка да изстине напълно. Насладете се на аромата и мекотата. Хляба запазва мекотата си и на другия ден /ако остане J /.

Добър апетит!

П.П. Аз използвах 18 г прясна мая, вместо суха. Същото количество пудра захар вместо кристална. Заквасената сметана беше „Добротица“, защото е леко течна.

2 коментара:

  1. Поздравления, Ванка! Ти си вършебник!
    Жив и здрав да си!
    no comment
    Спорен ден и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Норче! Весели празници на теб и твоето семейство!

    ОтговорИзтриване