Рецептите за шотландски бисквитки са много. Основата е винаги една – светата троица от брашно, масло и захар. В Средновековието са добавяли и счукани семена от кимион. През XIX век започват да слагат и джинджифил.
Някои правила за направата на знаменитите
шотландски бисквити. Основно правило за всички видове - невисоката температура
на печене, за да остане печивото светло. Също така желателно да се следва
старинния принцип: 1 част захар, 2 части масло, 3 части брашно.
Може да добавите оризово или царевично брашно
/нишесте/, набухвател, смелени орехи или бадеми, ванилия и всякакви любими подправки,
захарта- кристал частично да замените с пудра. Формата е също различна – цялата
смес може да се изпече като един блат или да се нареже предварително на форми,
да се направят топчета с дупчица отгоре , която да се напълни със сладко.
Декорирането на бисквитките е една от
най-важните части за празника. При шотландските коледни е достатъчно да се
поръсят със захар, или да се сложи по малко сладко отгоре преди запичане.
Тази рецепта е повече на 150 години. Отначало
е правена само за Рождество Христово, но сега е десерт който може да бъде
приготвен по всяко време.
Първоначално са се приготвяли от остатъци
тесто за хляб, овесени ядки и мая. Но през годините рецептата е претърпяла
редица промени. В английските хотели, особено в Лондон, се сервира с чай.
Бисквитите са много ронливи и имат изненадващо деликатен вкус. Толкова са
апетитни и вкусни, че нямате търпение да ги изядете.
Ето рецептата на която се спрях.
Продукти: 85 г пудра захар, 160 г краве масло, 180 г бяло брашно, 80 г царевично
нишесте /брашно/, 2 ванилии, щипка сол и щипка смлян джинджифил.
Начин на приготвяне: Омесвате всички продукти без маслото в дълбока купа.
Накрая прибавяте нарязаното на дребни
парчета студено краве масло. Замесвате тесто, което оформяте на топка и
слагате в кесия. Оставяте в хладилник за 45 мин. След това изваждате и
разточвате лист с дебелина около 1 см. Изрязвате форми с размери 3 на 5-6 см и подреждате
в тава застлана с готварска хартия за печене.
Можете
да оформите топчета с размер на орех, да натиснете отгоре, като направите дупка
около 5 мм и запълните със сладко.
Печете
при предварително загрята фурна на 160 градуса около 23-25 мин. Извадете и
оставете да се охладят малко /да се втвърдят/. След това прехвърлете внимателно
върху решетка до окончателното им изстиване.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар