сряда, 23 декември 2020 г.

Традиционни шотландски бисквитки за Рождество

 


 Рецептите за шотландски бисквитки са много. Основата е винаги една – светата троица от брашно, масло и захар. В Средновековието са добавяли и счукани семена от кимион. През XIX век започват да слагат и джинджифил.

Някои правила за направата на знаменитите шотландски бисквити. Основно правило за всички видове - невисоката температура на печене, за да остане печивото светло. Също така желателно да се следва старинния принцип: 1 част захар, 2 части масло, 3 части брашно.

Може да добавите оризово или царевично брашно /нишесте/, набухвател, смелени орехи или бадеми, ванилия и всякакви любими подправки, захарта- кристал частично да замените с пудра. Формата е също различна – цялата смес може да се изпече като един блат или да се нареже предварително на форми, да се направят топчета с дупчица отгоре , която да се напълни със сладко.

Декорирането на бисквитките е една от най-важните части за празника. При шотландските коледни е достатъчно да се поръсят със захар, или да се сложи по малко сладко отгоре преди запичане.

Тази рецепта е повече на 150 години. Отначало е правена само за Рождество Христово, но сега е десерт който може да бъде приготвен по всяко време.

Първоначално са се приготвяли от остатъци тесто за хляб, овесени ядки и мая. Но през годините рецептата е претърпяла редица промени. В английските хотели, особено в Лондон, се сервира с чай. Бисквитите са много ронливи и имат изненадващо деликатен вкус. Толкова са апетитни и вкусни, че нямате търпение да ги изядете.

Ето рецептата на която се спрях.

Продукти: 85 г пудра захар, 160 г краве масло, 180 г бяло брашно, 80 г царевично нишесте /брашно/, 2 ванилии, щипка сол и щипка смлян джинджифил.

Начин на приготвяне: Омесвате всички продукти без маслото в дълбока купа. Накрая  прибавяте нарязаното на дребни парчета студено краве масло. Замесвате тесто, което оформяте на топка и слагате в кесия. Оставяте в хладилник за 45 мин. След това изваждате и разточвате лист с дебелина около 1 см. Изрязвате форми с размери 3 на 5-6 см и подреждате в тава застлана с готварска хартия за печене. Набождате парчетата тесто отгоре с вилица.

Можете да оформите топчета с размер на орех, да натиснете отгоре, като направите дупка около 5 мм и запълните със сладко.

Печете при предварително загрята фурна на 160 градуса около 23-25 мин. Извадете и оставете да се охладят малко /да се втвърдят/. След това прехвърлете внимателно върху решетка до окончателното им изстиване.


Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар