сряда, 29 юли 2020 г.

Ябълки в маслено тесто с ванилов и ментов сос



За тестото - 250 г бяло брашно, 125 г краве масло, 1 яйце, 1 с.л. захар, 1/2 ч.л. сол, 40 мл студена вода.
Пълнеж – 1 и ½ средно големи ябълки, 35 г кафява захар, 25 г краве масло, 35 г орехови ядки.
За ваниловия сос  - 200 мл течна сметана 36%, 100 мл прясно сварено мляко, 25 г нишесте, 30 г краве масло, 1 ч.л равна ванилия на прах, 80 г захар, 1 бр. яйчени жълтъци – 
L.
За ментовия сос -  150 мл ментов сироп, 50 мл вода, 3 г желатин
За поръсване – 20 г орехови ядки
1 белтък за намазване.
Начин на приготвяне:
Тесто – Пресявате добре брашното. Омесвате със солта и захарта. Слагате на повърхност за месене /табла, дъска/ и правите кладенче в средата. Поставяте там студеното счупено яйце /от хладилника/ и нарязаното на малки кубчета студено масло. Започвате да омесвате брашното с маслото и яйцето, като го правите на трохи. Накрая прибавяте водата и месите до еднородна смес, поставяте в кесия и в хладилника на студено за 30 мин.
Почистените от кората и семките ябълки нарязвате на кубчета по 1.5 см . Задушавате в кравето масло за 2-3 мин. Накрая прибавяте захарта. Държите още около минута на огъня. Сваляте и оставяте да изстинат напълно.
Ореховите ядки смилате.
Изваждате тестото от хладилника, разделяте на 7 части. Задушените ябълки и смелените орехи също разделяте на 7 части.
Всяка част от тестото разточвате на кръг с диаметър 14-15 см . Поръсвате с една част смелени орехи и слагате една част задушени ябълки. Загъвате и прищипвате краищата. Намазвате с разбит белтък отгоре и поставяте в тава застлана с кухненска хартия.
Загрявате фурната на 190 градуса. Печете около 25 мин., до приятно порозовяване.
Ванилов сос – Поставете сметаната със захарта на умерен огън, като бъркате постоянно докато се стопи захарта. Не трябва да кипва. След това прибавяте при постоянно бъркане разбитите жълтък, нишесте и мляко. Намалявате огъня на слаб и бъркате докато се сгъсти сместа – около 15-20 мин. Накрая слагате ванилията и кравето масло. Разбърквате добре до еднородност и сваляте от огъня. Оставяте да се изстуди – може и в хладилник.
Ментов сос – Желатинът разтваряте според инструкциите на производителя. Прибавяте към него при постоянно бъркане горещия ментов сироп и вода. Оставяте да се изстуди и леко желира в хладилник.
При поднасяне – слагате 1 брой от ябълките в тесто и заливате с двата вида сос. Поръсвате със смелени или счукани орехови ядки.
Добър апетит!

3 коментара:

  1. Голямо БРАВО, Ванка, за старанието и трудът, който си положил!
    Изглежда невероятно, сигурно е така и на вкус.

    ОтговорИзтриване