За тестото - 250
г бяло брашно, 125 г краве масло, 1 яйце, 1 с.л. захар, 1/2 ч.л. сол, 40
мл студена вода.
Пълнеж – 1
и ½ средно големи ябълки, 35 г кафява захар, 25 г краве масло, 35 г орехови
ядки.
За ваниловия сос - 200 мл течна сметана 36%, 100 мл прясно сварено мляко, 25 г нишесте, 30 г краве масло, 1 ч.л равна ванилия на прах, 80 г захар, 1 бр. яйчени жълтъци – L.
За ваниловия сос - 200 мл течна сметана 36%, 100 мл прясно сварено мляко, 25 г нишесте, 30 г краве масло, 1 ч.л равна ванилия на прах, 80 г захар, 1 бр. яйчени жълтъци – L.
За
ментовия сос - 150
мл ментов сироп, 50 мл вода, 3 г желатин
За поръсване – 20 г орехови ядки
1 белтък за намазване.
За поръсване – 20 г орехови ядки
1 белтък за намазване.
Начин на приготвяне:
Тесто – Пресявате добре
брашното. Омесвате със солта и захарта. Слагате на повърхност за месене /табла,
дъска/ и правите кладенче в средата. Поставяте там студеното счупено яйце /от
хладилника/ и нарязаното на малки кубчета студено масло. Започвате
да омесвате брашното с маслото и яйцето, като го правите на трохи. Накрая
прибавяте водата и месите до еднородна смес, поставяте в кесия и в хладилника
на студено за 30 мин.
Почистените от кората и семките ябълки нарязвате на
кубчета по 1.5 см . Задушавате в кравето масло за 2-3 мин. Накрая прибавяте
захарта. Държите още около минута на огъня. Сваляте и оставяте да изстинат
напълно.
Ореховите ядки смилате.
Изваждате тестото от хладилника, разделяте на 7 части.
Задушените ябълки и смелените орехи също разделяте на 7 части.
Всяка част от тестото
разточвате на кръг с диаметър 14-15 см . Поръсвате с една част смелени орехи и слагате
една част задушени ябълки. Загъвате и прищипвате краищата. Намазвате с разбит
белтък отгоре и поставяте в тава застлана с кухненска хартия.
Загрявате фурната на 190 градуса. Печете около 25 мин., до приятно порозовяване.
Загрявате фурната на 190 градуса. Печете около 25 мин., до приятно порозовяване.
Ванилов
сос
– Поставете сметаната със захарта на умерен огън, като бъркате постоянно докато
се стопи захарта. Не трябва да кипва.
След това прибавяте при постоянно бъркане разбитите жълтък, нишесте и мляко.
Намалявате огъня на слаб и бъркате докато се сгъсти сместа – около 15-20 мин.
Накрая слагате ванилията и кравето масло. Разбърквате добре до еднородност и
сваляте от огъня. Оставяте да се изстуди – може и в хладилник.
Ментов
сос
– Желатинът разтваряте според инструкциите на производителя. Прибавяте към него
при постоянно бъркане горещия ментов сироп и вода. Оставяте да се изстуди и
леко желира в хладилник.
При
поднасяне – слагате 1 брой от ябълките в тесто и заливате с двата
вида сос. Поръсвате със смелени или счукани орехови ядки.
Добър
апетит!
Голямо БРАВО, Ванка, за старанието и трудът, който си положил!
ОтговорИзтриванеИзглежда невероятно, сигурно е така и на вкус.
Много благодаря Норче!
ОтговорИзтриванеСтрахотно предложение!
ОтговорИзтриване