понеделник, 17 септември 2018 г.

Турска супа с агнешко месо


 

Тази супа съм я записал навремето без име. Само съм отбелязал, че съм я взел от леля Нефисе /лека й пръст/. Възможно е да има някакво име, но аз не го знам. Много е вкусна и прилича на нашата шкембе чорба /май и тя е с турски корени J/.
Ето и рецептата за самата супа.
Продукти: Агнешко месо с кокал – 600 г, вода – 1.3 л, 5-6 зърна чер пипер, 25 г бяло брашно, 40 г кисело мляко, 1 яйце, 50 мл прясно изцеден лимонов сок, 10 г сол,  2 г смлян чер пипер, щипка кимион.
Заливка  -  60 мл растително масло /олио/,  10 г смлян червен пипер, 1 суха люта червена чушка /по голяма/, счукана на ситно.
Поръска - пресен джоджен и магданоз за поръска, 5 пресовани големи скилидки чесън, оцет по желание.
 
Начин на приготвяне: Сварете на умерен огън под похлупак агнешкото месо с водата и 5-6 зърна чер пипер. Когато е готово отделете месото и го нарежете на ситни ивици. Бульона прецедете.
В отделен съд разбийте яйцето, киселото мляко, брашното и лимоновия сок. Прибавете към него два три черпака от горещия бульон. Самият бульон сложете на умерен огън да кипне, отдръпнете от огъня да се успокои, прибавете разбитото яйце с киселото мляко. Върнете на огъня, след кипване варете 6-7 мин, да се посгъсти и прибавете нарязаното месо, подправките и солта. Бъркайте постоянно, може и с телена бъркалка, да не се получат бучки. Отдръпнете от нагревателния уред и оставете захлупена супата.
През това време загрейте на умерен огън растителното масло, като заври прибавете червения пипер и счуканата чушка.
Разпределете топлата супа по чинии, залейте с врящата заливка и поръсете с пресен магданоз, джоджен и пресовани скилидки чесън. По желание можете да добавите и по 15 -20 мл оцет.

Добър апетит!

4 коментара: