събота, 30 юни 2018 г.

Хе с риба и моркови


 
Хе е национална корейска закуска. Приготвя се от риба или месо с добавяне на зеленчуци. Особеността на ястието е, че продуктите се мариноват в оцет и не са подложени на топлинна обработка. Сега ще Ви предложа как да си направите Хе с риба.

Продукти за 2 порции: Сельодка /мариновано филе от херинга/- 350 г, моркови – 2 бр. /средноголеми/, лук – 2 малки глави, скилидки чесън – 5 бр. /средноголеми/, сусамено семе - 1ч.л., бял оцет - 1-2, с.л., сол - ½ ч.л., бял соев сос - 1 ч.л. , комбинирана подправка за моркови по корейски -1 ч.л. .
Пресен магданоз при поднасяне.
1 с.л. зехтин /олио/ по желание.

Начин на приготвяне: Ако имате под ръка готова маринована херинга, пристъпвате към подготовката на зеленчуците. Ако имате сурово филе от херинга, ще ви трябва още оцет, вода и сол и трябва да я мариновате поне 2 часа в тази смес.
Зеленчуците – нарязвате морковите на лентички /като спагети/. Става по лесно ако имате комбинирана белачка за картофи и зеленчуци. Лукът нарязвате на кръгчета или полумесеци. Слагате в голяма купа. Добавяте нарязаната на дребни парчета 2-3 см сельодка и пресованите скилидки чесън. Поръсвате с подправките,сусаменото семе,  солта, захарта, соевия сос и оцета. Внимателно разбърквате.
Ако сельодката не е много мазна /с олио/ по нея, можете да добавите и 1 с.л. зехтин към сместа.
Слагате в хладилник да престои 1ч. и 30 мин. При поднасяне поръсете с нарязан пресен магданоз.
Много леко и приятно се получи. Използвах корейската закуска за вечеря.
Добър апетит!

4 коментара:

  1. Мда, едва ли е много удачно да закусиш и ухаеш цял ден на риба:), но за вечеря няма да откажа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Веси!
      Същото направих и аз - вечерях. Ястието наистина е много вкусно и леко. Поздрави!

      Изтриване
  2. С най-добри чувства, да не се засегнете нещо, но закуска в този случай означава мезе (за пиещите) или ордьовър, салата (за непиещите). Специално този вариант наистина е идеалната вечеря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Погледнато от нашите географски ширини и нашият манталитет, наистина Хе подхожда повече за вечеря или мезе. Но от гледната точка на корейците не е така.:)
      Аз също използвах Хе за вечеря. Лека, приятна и с порядъчно количество вино.
      Поздрави!

      Изтриване