Всеки
си има рецепта за това вкусно ястие. Ето и моята. Много вино може да се изпие с
така приготвения дроб.
Продукти:
500
г свински /черен/ дроб.
Марината: 200 мл прясно мляко /3.2%/, 1/2ч.л. чесън на
прах, ½ ч.л. смлян чер пипер и кимион на прах, 1/2ч.л. сол, 1 ч.л. соев сос.
50 г бяло брашно за овалване, 200 мл растително масло
/олио/ за пържене, сол.
Начин
на приготвяне: Почистете от ципи черния дроб. Измийте го
добре на студена течаща вода. Нарежете на парчета с дебелина 2 см и отново
премийте със студена вода. Веднага прехвърлете в съда с марината. Нарязаният
дроб трябва да бъде под течността. Захлупете и оставете в хладилник да престои
2 часа. През това време можете да го разбърквате с дървена лъжица или ръка
/като мен/ 2 пъти.
Извадете и подсушете с готварска хартия или оставете на
гевгир да се оцеди напълно. Посолете отново на вкус- малко повече от ½ ч.л. при
мен. Много е важно сега да го посолите, а не при печенето или след това, да не
става сух. След като вече е изсъхнал, прехвърлете в две кесии количеството.
Сложете по равно брашно и разтърсете пълните кесии добре. Парчетата дроб трябва
от всички страни да побелеят с брашно. Преди да сложите в тигана за пържене
изтръскайте дроба да падне излишното брашно. Пържете в предварително загрята
мазнина, на умерено силен огън /от 9-та степен, пържа на 5-та/ по около 4-5 мин
от всяка страна. Внимавайте да не го препържите. Изпържените парчета дроб
можете да слагате в съд с нарязан лук. Сервирайте
топъл.
Марината – в
прясното студено мляко добавете останалите продукти и разбъркайте.
Добър
апетит!
П.П.
Една глава лук можете на нарежете на полумесеци и да мариновате с 1 ч.л. захар,
1 с.л. оцет, 1 с.л. растително масло, 2-3 щипки сол. След това да прибавите към
изпърженият дроб при сервиране.
Уникално вкусно. Благодаря.
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря! Поздрави!
Изтриване