четвъртък, 7 юни 2018 г.

Пържени тиквички със смляно месо


 

Продукти: Тиквички – 1 кг, свинско смляно месо /кайма/ - 400 г, 1 яйце, 25 мл прясно мляко, 25 мл бяло вино, ½ ч.л. чесън на прах, ½ ч.л. смлян чер пипер, ½ ч.л. смлян кимион, 2-3 щипки чубрица, 1 равна ч.л. сол.
80 -100 г бяло брашно за панировката + 1 ч.л. стрит сух копър, 2 XL яйца +25 мл студена вода.
Сол и чер пипер за поръсване на нарязаните тиквички.
Растително масло /олио/ за пържене.

Начин на приготвяне: Объркайте добре смляното месо, 1 яйце, 25 мл прясно мляко, 25 мл бяло вино, ½ ч.л. чесън на прах, ½ ч.л. смлян чер пипер, ½ ч.л. смлян кимион, 2-3 щипки чубрица, 1 равна ч.л. сол. Оставете захлупено в хладилника за час – час и половина да стегне.
Подберете млади тиквички. Измийте ги добре и нарежете на шайби с дебелина 1.5 см .
Направете в средата на тиквените кръгчета дупки с диаметър 3 – 3.5 см . Поръсете ги със сол и смлян чер пипер.
Смесете пресятото брашно и сухия копър. Двете яйца разбийте с 25 мл студена вода на пяна.
Извадете каймата от хладилника и напълнете с нея дупките на тиквичките.
После оваляйте в брашното, потопете в разбитите яйца и пържете в сгорещено олио по около 4 мин. от всяка страна, до приятно порозовяване.
Огънят при пърженето трябва да бъде умерено силен. От 9-та степен нагревателен уред, пържих на 5-та.
Изпържените тиквички поставете на кухненска хартия да се оцедят.
Сервирайте с чеснов млечен сос.
Добър апетит!



За направата на дупки в отрязаните кръгчета тиква използвах тирбушон за чушки. После тази част от тиквичките панирах и изпържих. Идеално мезе за изстуденото бяло вино се получи, особено с малко лют смлян червен пипер добавен в брашното за паниране.

1 коментар:

  1. Прекрасна ,много лесна и ефектна идея за приготвяне на тиквички,ще се възползвам
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване