Продукти: Тиквички
– 1 кг, свинско смляно месо /кайма/ - 400 г, 1 яйце, 25 мл прясно мляко, 25 мл
бяло вино, ½ ч.л. чесън на прах, ½ ч.л. смлян чер пипер, ½ ч.л. смлян кимион,
2-3 щипки чубрица, 1 равна ч.л. сол.
80 -100 г бяло брашно за панировката + 1 ч.л. стрит сух
копър, 2 XL
яйца
+25 мл студена вода.Сол и чер пипер за поръсване на нарязаните тиквички.
Растително масло /олио/ за пържене.
Начин
на приготвяне: Объркайте добре смляното месо, 1 яйце, 25 мл
прясно мляко, 25 мл бяло вино, ½ ч.л. чесън на прах, ½ ч.л. смлян чер пипер, ½ ч.л.
смлян кимион, 2-3 щипки чубрица, 1 равна ч.л. сол. Оставете захлупено в хладилника за час – час и половина да стегне.
Подберете
млади тиквички. Измийте ги добре и нарежете на шайби с
дебелина 1.5 см .Направете в средата на тиквените кръгчета дупки с диаметър 3 – 3.5 см . Поръсете ги със сол и смлян чер пипер.
Смесете пресятото брашно и сухия копър. Двете яйца разбийте с 25 мл студена вода на пяна.
Извадете каймата от хладилника и напълнете с нея дупките на тиквичките.
После оваляйте в брашното, потопете в разбитите яйца и пържете в сгорещено олио по около 4 мин. от всяка страна, до приятно порозовяване.
Огънят при пърженето трябва да бъде умерено силен. От 9-та степен нагревателен уред, пържих на 5-та.
Изпържените тиквички поставете на кухненска хартия да се оцедят.
Сервирайте с чеснов млечен сос.
Добър апетит!
За
направата на дупки в отрязаните кръгчета тиква използвах тирбушон за чушки. После
тази част от тиквичките панирах и изпържих. Идеално мезе за изстуденото бяло
вино се получи, особено с малко лют смлян червен пипер добавен в брашното за
паниране.
Прекрасна ,много лесна и ефектна идея за приготвяне на тиквички,ще се възползвам
ОтговорИзтриванеПоздрави !
И "отпадъка", и основното ми харесаха:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Веси! Поздрави!
ИзтриванеВчера случайно ги видях,а днес бързах да ги направя-много идейни и вкусни!Благодаря за интересното предложение! denyil
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за доверието!
Изтриване