неделя, 1 юли 2018 г.

Мъфини с череши


 
Продукти за 12 броя: 260 г бяло брашно тип 500, 60 г натрошени на ситно обелени бадемови ядки, 150 г захар кристал, 250 мл мътеница, 100 мл растително масло /олио/, 1 ч.ч. /200 мл/ бели череши, без костилките, 1 яйце, ¼ ч.л. индийско орехче на прах, 1/2 ч.л. бадемов ликьор, 2 ч.л. бакпулвер, 1ч.л. хлебна сода,1-2 щипки сол.
За поръска – 60 г натрошени на ситно обелени бадемови ядки, 12 бр. бели череши.
Олио за смазване на формите. 1с.л. брашно.

Начин на приготвяне:  Пресейте добре брашното и го омесете с бакпулвера, содата и солта. Яйцето разбийте на пяна със захарта, прибавете последователно при следната последователност 1 по 1 като постоянно разбърквате, олиото, мътеницата, бадемовия ликьор, натрошените бадемови ядки. Оцедените череши без костилките омесете с 1 с.л. брашно в една кесийка и сложете в сместа. Накрая на порции добавете омесеното брашно, внимателно с дървена лопатка разбъркайте.
Смажете с олио дъното и стените на формички за мъфини. Сложете хартиени форми за печене и налейте от сместа. Трябва да ви стигне за 12 броя, колкото са на формата.

Поръсете отгоре с натрошени бадемови ядки и сложете по една череша. Печете на предварително загрята на 180 градуса фурна около 25 мин., като след 20 мин. покрийте с фолио да не прегорят. Преди това не отваряйте фурната, да не спаднат мъфините. Проверете с дървена клечка за готовност. Трябва да бъде суха след бодване на избрана мъфина. Изключете фурната и открехнете. След 5 мин извадете формата и оставете да изстине още около 5 мин. Можете да вадите вече мъфините и да сервирате към чая.

Добър апетит!

Този е с череши и малини
Вместо мътеница, която нямах, направих мъфините със смес от 125мл кефир 4% и 125мл прясно мляко 3.2%.

Можете да направите мъфините и с друг вид череши или вишни.


2 коментара:

  1. Изглеждат разкошно <3 на мен винаги ми се получава някак си сухи.. а уж спазвам всичко по рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Не знам защо при Вас се получава така. По тази рецепта ли ги правите?
      Тези мъфини дори на следващият ден са свежи и сочни. Поздрави!

      Изтриване