петък, 29 юни 2018 г.

Тарт с кайсии


 

Продукти:
За тестото - 250 г бяло брашно, 125 г краве масло, 1 яйце, 1 ч.л. захар, 1/2 ч.л. сол, 40 мл студена вода.
За крема  - 250 мл течна сметана 36%, 250 мл прясно сварено мляко, 65 г нишесте / 20 г царевично и 45 г пшенично /, 3 г ванилия на прах, 160 г захар, 5 бр. яйчени жълтъци – L.
За поръсване – 30 г бадемово брашно
10 бр. средноголеми, добре узрели кайсии
10 г краве масло за смазване на формата

Начин на приготвяне:
Тесто – Пресявате добре брашното. Омесвате със солта и захарта. Слагате на повърхност за месене /табла, дъска/ и правите кладенче в средата. Поставяте там студеното счупено яйце /от хладилника/ и нарязаното на малки кубчета студено масло. Започвате да омесвате брашното с маслото и яйцето, като го правите на трохи. Накрая прибавяте водата и месите до еднородна смес, поставяте в кесия и в хладилника на студено за 30 мин.
Изваждате, разточвате кръг с дебелина 3 мм и диаметър 32 см. Форма с диаметър 26 см смазвате с разтопено краве масло. Поставяте разточеното тесто и притискате към стените. Надупчвате с вилица тестото по дъното на формата. Оставяте в хладилник за 20 мин. Това се прави да не се свлича тестото от стените на тавичката по време на печенето. След това изваждате, покривате тестото с готварска хартия и отгоре слагате зърна боб, нахут.
Загрявате фурната на 190 градуса. Печете 15 мин., след това махате хартията със зърната и допичате още 5 мин. Изваждате тавата с тестото от вън да се охлади.
Правите вече крема - Разбивате жълтъците със захарта до „побеляване“ /захарта напълно трябва да е усвоена/. След това прибавяте омесените нишестета и ванилия. Бъркате до еднородна гладка смес. Накрая на тънка струя при постоянно разбъркване с миксер наливате ГОРЕЩОТО мляко. Омесвате добре.
На слаб огън /или водна баня/, в подходящ дълбок съд загрявате сметаната. Не трябва да кипва. Добавяте горещата смес и бъркате докато се получи гъст крем. Отнема около 40-45 мин. Изстудява се напълно крема, може и в хладилник.
Поръсвате изстиналото тесто в тавата с бадемово брашно и нареждате плътно отгоре нарязаните на четвъртинки кайсии. Трябва да покрият цялото дъно.



Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 25 мин.. След 15 мин. можете да покриете отгоре с фолио да не прегори. Изключете фурната, отворете вратата в горния край и оставете около 10 мин. да се охлажда. После извадете. Нека изстине напълно. Най вкусен е на другия ден. Насладете се.
Добър апетит!

По желание можете да залеете отгоре с карамел студения сладкиш при сервиране.
 
Аз лично при замесване на тестото добавих по 20 мл студени вода и прясно мляко. Захарта увеличих на 1 с.л. Ако обичате сладкиша с по сочен крем, трябва да го печете около 20 мин.
Изпекох тарта във форма с размери 20 на 28 см, тъй като нямах такава с диаметър 26 см .

Няма коментари:

Публикуване на коментар