петък, 12 юни 2015 г.

Парфе


 
Това ми е любимото парфе. Много го обичам и го правя в най различни вариации. С малини, ягоди, вишни отгоре. Сега ще Ви го покажа в най обикновеният му вид.

Продукти:
Блат - 2 бр. яйца, 2/3 пълна чаена чаша захар, 2/3 пълна чаена чаша брашно , 1 ванилия 1 чаена лъжичка бакпулвер
Сиропиране – 150 – 200 мл светъл сок от компот.

Крем -
1 ви пласт - жълт
3 жълтъка, 1/2 чаена чаша пудра захар, 125 г краве масло, 2 малки опаковки заквасена сметана /общо 400 г/, 3 белтъка , ½ чаена чаша пудра захар разбити на сняг, 2 пакетчета желатин - 20 г, 120 мл студен сироп от компот /кайсии или праскова/.
2-ри пласт
200 мл разбита течна сладкарска сметана с 200 г сладко от ягоди и 1 пак. желатин - 10г разтворено в 100 мл вода.

Начин на приготвяне:

Блат – Разбиват се яйцата заедно със захарта и ванилията до побеляване. Постепенно се прибавя брашното, в което предварително се смесва 1 чаена лъжичка бакпулвер /5 г/. Пече се на 180 градуса предварително загрята фурна до порозовяване – около 15мин. След изпичане се сиропира докато е горещ със студен сок от компот /кайсия или праскова за жълт цвят/.

1 ви пласт крем
Кравето масло се разбива с ½ чаена чаша пудра захар на пяна, един по един се добавят жълтъците и се бие до побеляване. След това белтъците се разбиват с ½ чаена чаша пудра захар на сняг. Заквасената сметана се разбърква предварително до гладка маса. Смесват се постепенно отделните кремове, като се добавя и от сметаната. Бърка се с дървена лъжица, за да не спадне сместа. Две пакетчета желатин се разтварят в 120 мл студен сироп от компот. След като набъбнат се загряват на слаб огън докато се стопи желатина. Когато поизстине, към желатина постепенно се добавя крема, като постоянно се разбива с телена бъркалка.
С готовата смес се залива блата /трябва да е изстинал/ и се оставя в хладилника да стегне.

2- ри пласт крем
Отделно се разбива 200 мл течна сладкарска сметана, прибавя се сладкото от ягоди и се бърка с дървена лъжица. Желатина се накисва в 100 мл студена вода. След като набъбне се слага на слаб огън или водна баня да се разтопи и прибавят омесените сметана и сладко. Когато поизстине, към желатина постепенно се добавя крема, като постоянно се разбива с телена бъркалка.

Вече стегнал с първия крем изваждаме блата и го заливаме с 2-рия Оставяме на студено да стегне около 15-20часа.

Добър апетит!

 

Кремът се излива в желатина, а не обратно, защото иначе кремът е студен и веднага стяга желатина, става на парчета и не може да се разпредели равномерно и да си свърши работата да желира сместа.

Чаена чаша = 250 мл

2 коментара:

  1. Изкусителен баварьоз! Толкова елегантно си го представил! Браво! Уверена съм, че и на вкус е неустоим! Само един въпрос - как обеззаразяваш яйцата за втория крем, че винаги проблем са ми били суровите яйца с подозрението за салмонела...Привет! Бъди здрав и усмихнат!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Използвам пресни домашни яйца. :)
      Поздрави!

      Изтриване