За накисване – 3 л студена вода, 1 ч.л. гасена вар.
Начин
на приготвяне: Кайсиите се обелват, режат на половинки и
отстраняват костилките. Накисват се за 1 час във варна вода. Внимателно се
изваждат и измиват няколко пъти със студена течаща вода. Подсушават се с кърпа.
Сварява се гъст сироп
от захарта и водата. Сваля се от
печката и оставя се да поизстине. В него се пускат кайсиите. След 10 мин. се връща на огъня и
вари още около 10-15 мин. Лимонтузуто се прибавя накрая, 5 мин. преди да свалим
от огъня сладкото. Насипва се горещо в затоплени буркани и последните се
обръщат с капачките надолу да изстиват.
Добър
апетит!
Това
е оригиналната рецепта.
Аз
лично не слагах кайсиите във варна вода и не ги белих. Нацепих ги на две и
посипах от вечерта със захар /2 кг кайсии и 1.2 кг захар/. После на другият ден варих, като отстранявах
появилата се пяна, около 45 мин. Получи се много добър резултат.
Успокоих се, че не си ползвал варна вода. Къде ли да намеря вар, не обичам рецепти с нея, от съвсем мъничко дете дори не съм виждала:))
ОтговорИзтриванеЧудесни са всичките ти рецепти, Иван, страшен си!