неделя, 14 юни 2015 г.

Задушено свинско месо на тиган с мариновани гъби и лук


Продукти: 400 г крехко свинско месо, 4 големи глави лук, 200 г мариновани гъби /печурки/, 4 супени лъжици олио, 1 супена лъжица ароматно бяло вино, ½ чаена лъжичка смлян черен пипер, ½ чаена лъжичка смлян кимион, щипка захар, сол на вкус, пресен магданоз за поръсване.
Вода – около 80 - 100 мл

Начин на приготвяне: Избираме крехко свинско месо от врата, гърдите или краен случай от бута. Трябва да има по малко сланина на него. Измиваме го и нарязваме на малки парчета 2 – 3 см дължина на 1 см дебелина. Заливаме месото със студена вода и оставяме за час да престои. След това прецеждаме, подсушаваме и запържваме в мазнината на умерено силен огън за 8-10 мин. до леко покафеняване от двете страни. Прибавяме едро нарязаният лук /на полумесеци/ и запържваме още 2-3 мин.
Ако няма течност в тигана, сега е времето да налеете малко вода, намалявате силата на огъня до слаб, слагате похлупак и оставяте да къкри 15-20 мин. до пълното задушаване на месото. Времето за готовност зависи от това колко големи сте нарязали парчетата. Бъркайте периодично. Пет минути преди да свалим ястието от огъня прибавяме нарязаните мариновани гъби. Готово!
Изключете нагревателния уред. Поръсете с подправките, виното, солта и захарта. Объркайте всичко. Захлупете и оставете да престои около 10 мин. на нагретият изключен плот.
Сервирайте топло месото, поръсено с магданоз. Налейте си червено вино и

Добър апетит!

8 коментара:

  1. Наздраве! За твое здраве, Ванка! Неизчерпаем си! А това е хем хубаво, хем лошо.......:*
    Лошо, защото директно ме изстрелваш към кухнята! Моите лами ти видяха поредната вкусотия и .....нали се сещаш......:)
    Поздрави за цялата фамилия!
    Нора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Норче! След като им спретнеш вкусотията, задели си порядъчна порция от нея. Налей си изстудено бяло винце, седни под асмичката на хладинка и си хапни с наслада. Поздрави и Наздраве!

      Изтриване
  2. ...и наздраве, Ванка! Любимото ни ястие, но я ми кажи тайната защо киснеш парченцата месо в студена вода 1 час?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей!
      Така съм записал рецептата с киснене. Някъде бях чел, че това е вредно за водоразстворимите минерали и витамини съдържащи се в месото. Но става прекрасно и се отделя една тъмна вода. При варене или пържене, пяната отделяща се от месото е по малко. При кисненето понякога добавям по 1 с.л. бяло вино, 2 с.л. олио и чер пипер.
      Поздрави!

      Изтриване
    2. И аз знам от Жорето Бордовски, че мариноваше месото само във вода, не съм се сетила да го питам защо...:(((
      Обичам месце с лук и гъби!

      Изтриване
    3. Вълчев гр. Шумен15 ноември 2015 г. в 13:29

      Добре!

      Изтриване
  3. Вълчев гр. Шумен15 ноември 2015 г. в 13:20

    Харесва ми рецептата! Аз обаче преди запържването на месото,няколко часа го оставям поръсено с малко риган,кимион и др. подправки,зехтин и лимонов сок да престои. След като е готово ястието понякога поливам и с прясно изцеден портокалов сок. Става! Забравих да кажа,че половин час преди да стане,слагам и няколко бамии/ замразени/.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Всичко, относно предварителната обработка на месото и подправките са въпрос на вкус. Вероятно Вашият начин също е много апетитен, но аз от дълги години съм се спрял на гореописаните продукти и начина им на приготвяне. Поздрави!

      Изтриване