Начин
на приготвяне: Измивате добре със студена течаща вода
ягодите. Почиствате от дръжките и листенцата. Подреждате в дълбок емайлиран или
стъклен съд. Засипвате със захарта и наливате водата. Оставяте 12 часа на
хладно захлупени. Бъркате периодично с дървена бъркалка да се разтопи захарта.
След това слагате на огъня да се вари докато ягодите
сменят цветът си на светъл – около 13 мин. Не трябва да има пяна, ако се появи
я отстранете. Прецедете през цедка /тензух/ всичко. В полученият сок /течност/
сложете лимонтузу и варете още 3 мин. После веднага напълнете в затоплени
стъклени бутилки и оставете легнали да изстинат. Готово!Съхранявайте на тъмно и хладно място.
Наздраве!
За
дълготрайност можете за стерилизирате 10 мин. бутилките със сиропа. Но при мен
са издържали по година в мазето без стерилизация.
Няма коментари:
Публикуване на коментар